Ehomag
Vijesti

Dodik: “Pomalo boli kad firme iz Srbije otvaraju predstavništva u Sarajevu”

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo što firme iz Srbije otvaraju predstavništva i sjedišta u Federacija BiH, a ne u Srpskoj, te istakao da je Republika Srpska veoma zainteresovana da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije, prenosi Srpskainfo.

– To ističem, zato što je nama važno, jer sjedište firme determiniše plaćanje poreza. Na neki čudan način firme iz Srbije poboljšavaju finansijsku situaciju u FBiH, a nas degardiraju u tome. Ali, to opet nama ne smeta da kupujemo robu iz Srbije – izjavio je Dodik za Prvu TV.

S druge strane, dodao je, nema šanse da neka firma iz Hrvatske da svoja prava za zastupanje ili da formira sjedište u Sarajevu, a da to nije prostor gdje žive Hrvati.

On je naglasio da svako ima pravo da svoju ekonomiju usmjerava kako misli da treba, ali da govori da su Srbi u Republici Srpskoj najveći kupci robe iz Srbije i da nikada nisu rekli da će da bojkotuju tu robu koja dolazi iz Sarajeva.

– Ali, pomalo nas boli jer 98 odsto roba koje firme iz Srbije izvoze u Sarajevo, prodaju u Republici Srpskoj – dodao je Dodik.

Dodik je ponovio da je pozicija Republike Srpske da se uključi u mini-šengen, odnosno inicijativu “Otvoreni Balkan”, u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, da je na toj tački insistirao i na Predsjedništvu i da su donijeli odluku da se uđe u taj proces.

– Ali, to opstruišu Bošnjaci i delom Hrvati. Tako da mi propuštamo prilike da se uključimo u sve to – rekao je Dodik i dodao da BiH neće moći da koristi se sve te praktične prednosti koje se već vide.

Dodik je rekao da je taj mini-šenger odlična ideja i da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to veoma dobro koncipirao i razvio, kao i da je veoma važno da se očuva taj koncept i da se i Srpska tome pridruži.

– Naravno da je spoljna ekonomska politika u nadležnosti BiH, ali ćemo pokušati da nađemo neki način – rekao je Dodik.

Related Articles

Oglasio se sin žrtava razbojništva u Sanskom Mostu

user

Između Turske i Srbije moći će se samo s ličnom kartom

user

PRIJE SPAVANJA SKUHAJTE 4 LIMUNA I DODAJTE OVE SASTOJKE: Pijte svako jutro prije doručka, za 2 sedmice ćete se prepoloviti

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM