Ehomag
Vijesti

Završena druga etapa Marša mira

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Blizu 3.000 učesnika je u petak ujutro krenulo iz sela Liplje kod Zvornika, a u popodnevnim satima stigli su u kamp Mravinjci kod Konjević Polja

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira Nezuk – Srebrenica, stigli su u kamp Mravinjci kod Konjević Polja, gdje će večeras prespavati, javlja ekipa Fene.

Iza njih je jedna od najtežih staza koja je vodila preko planine Udrč. Pored visokih dnevnih temperatura, danas su učesnici bili izloženi i jakom grmljavinskom nevremenu i pljusku.

Crveni križ Tuzlanskog kantona, ljekari, medicinski tehničari i volonteri danas su pružili 562 usluge, dva učesnika antigenski testirali na COVID -19, a rezultati su bili negativni.

Zbog gubljenja svijesti jedan pacijent je transportovan helikopterom na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, gdje je zbrinut i u stabilnom je stanju.

Druge usluge su se odnosile na uganuća, povrede zglobova, žuljeve i alergije.

Pred učesnicima je sutra put od Konjević Polja do Potočara, gdje će u poslijepodnevnim satima biti dočekani u Memorijalnom centru Potočari.

Marš protiče bez incidenata

Kada je riječ o sigurnosnim pitanjima, Marš mira protiče bez incidenata.

Blizu 3.000 učesnika je u petak ujutro krenulo iz sela Liplje kod Zvornika, a u popodnevnim satima bi trebali stići u kamp Mravinjci kod Konjević Polja, javio je jutros Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Kolona se kreće istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su se Srebreničani pokušali probiti do teritorije pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine 1995. godine, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Prvu etapu Marša mira u četvrtak otežavale su visoke temperature, zbog kojih su stotine učesnika zatražile ljekarsku pomoć.

U nedjelju ukop još 19 žrtava

U Srebrenici će i ove godine 11. jula biti obilježena 26. godišnjica genocida, u kojem su vojska i policija bosanskih Srba ubili više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U nedjelju će biti pokopani posmrtni ostaci još 19 žrtava koji su u proteklim godinama pronađeni u nekima od masovnih grobnica.

Na mezariju u krugu Memorijalnog centra u Potočarima do sada su pokopani posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava tog najvećeg ratnog zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Related Articles

Ako Konaković uđe u koaliciju sa SDA, bit će to veliko razočarenje

user

OVA GRUPA ŽENA NAJČEŠĆE IMA PROBLEM SA ZADRŽAVANJEM VODE: Stručnjak otkrio koji je uzrok, ali i rješenje!

user

Džaferović: Najdublje suosjećam sa njemačkim narodom u ovom teškom trenutku

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM