Ehomag
Vijesti

TUCKER CARLSON AFERA: Poznati američki TV voditelj nije igrao po pravilima, sad je unutarnji neprijatelj na putu za virtualni gulag, ali priča je puno veća i tiče se neizabrane obavještajne strukture koja upravlja Amerikom desetljećima

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Tucker Carlson postao je zadnjih godina vrlo poznat voditelj na američkom kanalu Fox News. Iako se primarno obraća konzervativnoj publici njegov poprilično skeptičan stav prema tzv. “establišmentu” osigurao mu je široko gledateljstvo, ali i vrlo oštre kritike sa svih strana političkog kompasa. U njegovoj emisiji se pak često pojavljuju i osobe koje su vrlo popularne i na lijevom kraju “anti-establišment spektra” kao što su Tulsi Gabbard, Glen Greenwald (bio je gost i sinoć) ili pak Jimmy Dore.

Carlson, koji je također godinama kritičan prema američkom vojnom angažmanu u Siriji, ali i eskalaciji napetosti u odnosima s Rusijom, ovih dana je konstatirao kako su mu dobro upoznati izvori dojavili da ga prati notorna američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Podsjetimo, o operaciji iste svijet je uvelike saznao iz dokumenata Edwarda Snowdena. Ista se masovno bavi špijunažom, uključujući i stranih državnika. Zanimljivo, ista poriče da nadzire američke državljane – iako dokumenti sugeriraju drugačije, a i ova saznanja s kojima u javnost sad izlazi Carlson.

U svojoj sinoćnjoj emisiji Carlson je pak sugerirao kako je možda došao na popis praćenih zato što je pokušavao dogovoriti intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (spomenimo pritom i kako je upravo Carlson jedan od istaknutijih skeptika kada jer riječ o tzv. “Russiagate” teoriji zavjere, odnosno tvrdnji da je Rusija na neki način dovela Trumpa na vlast).

“Kasno ovog proljeća kontaktirao sam nekoliko ljudi za koje sam vjerovao da bi mi mogli pomoći oko organizacije intervjua s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nikome nisam rekao za ovo osim svom izvršnom producentu. Nisam govorio o tome jer sam smatrao da bi mi to umanjilo šanse pri organizaciji samog intervjua. No, Bidenova administracija je svejedno saznala za to čitajući moje e-mailove. Zviždač mi je potvrdio kako je NSA planirala pustiti moju komunikaciju prema meni neprijateljskim medijima kako bi me se prikazalo ‘nelojalnim Amerikancem’ i ‘ruskim operativcem'”, rekao je.

Ranije tijekom dana Carlson je gostovao u emisiji Fox Business gdje je pak otkrio kako ga je kontaktirao jedan novinar iz Washingtona te mu doslovno pročitao cijeli sadržaj jednog od njegovih e-mailova potvrdivši na taj način da se njegova osobna komunikacija nadzirala.

“Ne možete imati slobodno novinarstvo ako vas obavještajne službe potajno špijuniraju te zatim informacije o vama koriste za prijetnju i kontrolu”, rekao je Carlson. Ističe kako se medijska klima u SAD-u pretvorila u “totalno disfunkcionalni sistem izvan kontrole koji nalikuje na zemlje trećeg svijeta”. Tvrdi kako Bidenova administracija na taj način cilja opoziciju.

Jasno, druga strana mogla bi reći da je Carlson sve izrečeno zapravo izmislio kako bi povećao sebi publicitet te kako bi nastavio s vlastitim političkim obračunom.

Svi koji su pratili emisije Tuckera Carlsona svjesni su da je on u neku ruku odgovor republikanske (pro-trumpovske) strane na osobe kao što je recimo Rachel Maddow (MSNBC) za demokratsku. U oba slučaja imamo tzv. “glave koje govore” i koje imaju vrlo specifične ciljeve, obraćajući se vrlo specifičnoj publici.

Argumenti su gotovo uvijek dijametralno suprotni ako iste večeri poslušamo što o nekoj temi ima za reći Maddow ili pak Carlson. Maddow će reći kako je Trump definitivno Putinov čovjek te kako je apsolutno očito da je Rusija stajala iza Trumpove kampanje. Carlson će pak reći kako je to totalna besmislica te kako se Trumpa napada jer se ovaj (navodno) drznuo “isušiti močvaru”.

Dobro, reći će netko sa strane, ovdje imamo slučaj popularnih TV voditelja koji guraju svoj narativ kako bi pritom zadovoljili svoju publiku. Zar nije onda jedina razlika između njih samo u njihovom političkom predznaku? Tako bi trebalo biti, ali zapravo baš i nije.

Naime, Rachel Maddow se vjerojatno neće naći na popisu praćenih osoba od strane NSA-a (osim ako NSA ne prati skoro pa sve) jer nema ni potrebe – njen zadatak je ponavljati isključivo pro-establišment propagandu bilo da je riječ o vanjskoj ili unutarnjoj politici.

Tucker Carslon s druge strane zna otići u “izlete” izvan dopuštenog, a to se već tretira kao anti-establišment djelovanje i jasno je da će se upaliti određene “crvene lampice”. Jasno, u tom izlasku izvan komfor-zone establišmenta osobe poput Carlsona će nerijetko u potrazi za pričom otići i u pristranost glede neke teme bez previše argumenata. Nije tajna da su njegovi stavovi bili poprilično usklađeni s Trumpovim, naročito u periodu prije no što je Trump osvojio izbore. U neku ruku Carlson je i uglađen nedeklarirani predstavnik alt-right pokreta, ali i anti-establišment Amerike generalno.

Sviđalo se to nekome ili ne to ga čini “opasnim” i ova priča da se nalazi na popisu praćenih osoba od strane NSA-a zapravo ne dolazi kao veliko iznenađenje. Zapravo bilo bi iznenađujuće da nije tako.

Carlson je u svim izlaganjima pokazao da zna “pravila igre”. To znači da bi trebao biti svjestan da za njega postoje samo dva potencijalna ishoda. Ili će svjesno prestati biti “kontroverzan”, a to uključuje i prestanak davanja tako velike platforme disidentskim akterima kao što su Gabbar, Greenwald i slični – ili će završiti u nekoj vrsti digitalnog gulaga gdje su završili i drugi prije njega, svakako radikalniji akteri, primjerice Alex Jones (zanimljivo, upravo prošlog vikenda su na CNN-u usporedili Carlsona s Jonesom).

Druge alternative nema. Polarizacija u SAD-u i dalje se nastavlja i obje strane promatraju jedna drugu sa sve većom dozom gnjeva i animoziteta, ali sve vrijeme egzistira jedna vrlo jasna konstanta – zna se tko i što pripada u naručje establišmenta, a tko i što se percipira kao unutarnji neprijatelj kojeg se, u najmanju ruku, treba držati pod nadzorom.

Ali priča je i puno veća te služi kao dodatna potvrda onog što je mnogima već poprilično jasno – da moćne obavještajne službe vode glavnu riječ u SAD-u te su vjerojatno pozicionirane i iznad Kongresa i predsjednika (upravo o tome govori i Glen Greenwald u gornjoj video snimci). Ta afera, možda i najveća u Americi uopće, koja se tiče postojanja upravljačke strukture koja je nastala nakon Drugog svjetskog rata te nikada nije bila demokratski birana, je ona koja će možda jednog dana biti predmet široke rasprave, ali pitanje je koliko daleko u budućnosti će tek doći na red.

Što se Carlsona tiče, ako i završi u tzv. virtualnom gulagu zbog materijala koje će tajne službe “procuriti” do njima podobnih medija, neće biti velike buke, bar ne medijske. Štoviše, iako je riječ o grubom kršenju zakona, špijunaže nad američkim državljaninom, stvar će se predstaviti na način da je Carlson to i zaslužio zbog toga što je konzervativac. Drugim riječima, kršenje ustavnog poretka će se opravdati, a to je onda već prostor klicanja režimu nad kojim ne postoji nadzor.
 

Related Articles

Britanija: Povlačenje iz Hersona poniženje za Rusiju

user

PRIČA: “Ja te više ne volim…”

user

OBJAVLJENA VREMENSKA PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme sutra očekuje

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM