Ehomag
Zabava

ZAŠTO NE SMIJETE DOZVOLITI DA VODA ZA KAFU DVAPUT PROKLJUČA: Izuzetno štetna navika za organizam, a svi to radimo

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvjerila. Većina samo dolije novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

kaf

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.

Related Articles

PRIČA: Čovjek spasio zmiju iz vatre

user

DA LI JE GRIJEH AKO ODBIJEMO KUMSTVO? Naše bake su govorile damožemo ostati sami i bez poroda, DA LI JE TO ISTINA?!

user

JUČE SAM SAZNALA DA ME MUŽ VARA: A danas sam uradila nezamislivo!

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM