Ehomag
Zabava

OVAJ MIRISNI CVIJET TREBA DA IMA SVAKA BAŠTA! Uklapa se u svaki prostor! A od njega možete praviti parfem

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Postoji više od 200 vrsta različitih samoniklih vrsta jasmina. Na našim prostorima najpoznatiji je obični ili bijeli jasmin, ali po svojim karakteristikama sve je samo ne običan.

Potrebno mu je redovno zalivanje i godišnje obrezivanje kako bi se poboljšao njegov rast i cvat. Ljubitelj je sunčanih gredica i balkona, ali osim spomenutog obrezivanja ne zahtjeva posebnu brigu.

unnamed

Jasmin može narasti do metar i po, a kada cvijeta, to je obično u skupinama od tri do pet cvjetova. Krasi ga jak, slatkast miris, a cvjeta upravo u ovom periodu, tokom maja i juna.

KAKO UZGOJITI JASMIN?

Ako ste svoje vrtove ili balkone odlučili da uljepšate jasminom, birajte osunčana i topla mjesta. Ako živite u području mediteranske klime, možete ga posaditi na gredice, ali u kontinentalnim krajevima preporučuje se sadnja u tegle koje tokom zime možete skloniti. Naime, jasminu smetaju mraz i hladni vjetrovi, a snijeg može da mu ošteti listove.

Jednom kada ga posadite, nastojte da što duže ostane na tom mjestu. Ako se naglo promijeni njegovo stanište, s osunčanog prostora ode u mračniji, biljka će doživjeti šok, a to će se videti u obliku mrlja na listovima.

Nakon što se jasminovo cvjetanje završi, obvezno ga treba obrezati kako bi iduće godine mogao dati mirisne i lijepe cvjetove.

Zanimljivo je da tokom zimskih mjeseci lišće menja boju, pa tako listovi jasmina postaju crvenkasti.

OGRADA OD JASMINA

Bijeli jasmin pripada biljkama penjačicama. Vrlo se lako i brzo omota oko oslonca pa je zato idealan za stvaranje “ograde” na balkonu koja će vas štititi od pogleda komšija.

Dodate li tome nekoliko jastučića, koktel i lampice, najmirisnija i samo vaša oaza biće vam nadohvat ruke.

Related Articles

PROČITAJTE HOROSKOP ZA SUTRA, 1 ZNAK ĆE DOBITI OGROMNE PARE: Evo šta čeka ostale 12. decembra

user

“Moj decko je ozenjen”

user

KADA VAS NEKO VRIJEĐA, SAMO MU RECITE 1 RIJEČ: Moćan trik Sigmunda Frojda- Evo kako razoružati osobu koja hoće da vas ponizi

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM