Ehomag
Vijesti

Joe Biden odlučio: Sjedinjene Američke Države doniraju vakcine protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Iz Bijele kuće danas stiže saopćenje u kojem je navedena raspodjela 55 miliona doza vakcina protiv koronavirusa. Otprilike 41 milion će biti podijeljen kroz COVAX od čega 14 miliona ide za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i 10 miliona za Afriku. Preostalih 14 miliona će biti raspodjeljeni na ostale “regionalne prioritete i druge primaoce” navodi se u saopštenju Bijele kuće

– Danas Biden-Harris administracija objavljuje spisak za distribuciju 55 miliona od 80 miliona doza američke opskrbe vlastitim vakcinama, koje se Biden obvezao dodijeliti do kraja juna u službu globalnog okončanja pandemije.

Dok se nastavljamo boriti protiv pandemije COVID-19 kod kuće i radimo na zaustavljanju pandemije širom svijeta, predsjednik Biden obećao je da će Sjedinjene Države biti arsenal cjepiva za svijet. Dio tog plana je doniranje cjepiva iz naše domaće zalihe, a predsjednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodijeljene do kraja juna.

Ranije ovog mjeseca, Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina, saopćeno je.

Navedeno je da SAD, pored podjele doza vakcina iz vlastitih zaliha, želi bližu saradnju sa američkim proizvođačima vakcina, kako bi proizveli veći broj vakcina za dijeljenje sa ostatkom svijeta.

– U tu svrhu, prije G7, predsjednik Biden najavio je da će SAD kupiti pola milijarde doza Pfizera i donirati ih 92 državama sa niskim i nižim srednjim prihodima i članicama Afričke unije. Ukupno, G7 + pristao je osigurati dodatnih više od milijarde doza počev od ljeta 2021.

Pored toga, SAD se zalaže za proširenje lokalne proizvodnje vakcina, a kroz naše Quad partnerstvo i podršku Međunarodne razvojne finansijske korporacije za proizvodnju cjepiva, više u Africi i Indiji će se proizvesti više od milijarde doza 2021. i 2022. Ova strategija cjepiva je vitalna komponenta našeg ukupnog globalnog napora da vodimo svijet u borbi za poraz COVID-19 i postizanje globalne zdravstvene sigurnosti.

Za ovih 80 miliona doza, SAD će podijeliti 75% putem COVAX-a, a 25% će biti usmjereno na pomoć u rješavanju prenapona širom svijeta. Naši ciljevi su povećati globalnu pokrivenost COVID-19 vakcinacijom, pripremiti se za prenaponske udare i dati prioritet zdravstvenim radnicima i ostalim ranjivim populacijama na osnovu podataka iz javnog zdravstva i priznate najbolje prakse, te pomoći našim susjedima i drugim zemljama u potrebi. I, kao što smo ranije rekli, Sjedinjene Države neće koristiti svoje vakcine da osiguraju usluge od drugih zemalja, saopćeno je iz Bijele kuće.

Na osnovu ovog okvira i na čekanju zakonskih i regulatornih odobrenja, plan raspodjele za ovih 55 miliona doza bit će sljedeći:

– Otprilike 41 milion će se podijeliti putem COVAX-a, uz slijedeća izdvajanja:

– Otprilike 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe za sljedeće: Brazil, Argentina, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj, Gvatemala, El Salvador, Honduras, Haiti i druge zemlje Karipske zajednice (CARICOM), Dominikanska Republika, Panama i Kostarika.

– Otprilike 16 miliona za Aziju: Indija, Nepal, Bangladeš, Pakistan, Šri Lanka, Avganistan, Maldivi, Butan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Tajland, Malezija, Laos, Papua Nova Gvineja, Tajvan, Kambodža i Tihi ostrva.

– Otprilike 10 miliona za Afriku treba podijeliti sa zemljama koje će biti odabrane u koordinaciji s Afričkom unijom.

– Otprilike 14 miliona – ili 25% od ovih 55 miliona vakcina – podijelit će se s regionalnim prioritetima i drugim primaocima, kao što su: Kolumbija, Argentina, Haiti, druge zemlje CARICOM-a, Dominikanska Republika, Kostarika, Panama, Afganistan, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Južna Afrika, Nigerija, Kenija, Gana, Kabo Verde, Egipat, Jordan, Irak, Jemen, Tunis, Oman, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, Kosovo, Gruzija, Moldavija i Bosna i Hercegovina, saopćeno je na službenoj stranici Bijele kuće.

Related Articles

GENIJALAN TRIK: ZASPAĆETE kao beba, za MINUT – samo uradite ovu stvar sa NOŽNIM PRSTIMA!

user

Potvrđena 674 nova slučaja zaraze, 11 osoba preminulo u BiH

user

OVO JE NAJBOLJI PREMAZ ZA OBLATNE: Sočne, mekane i preukusne (RECEPT)

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM