Ehomag
Vijesti

Članovi Predsjedništva BiH u Antaliji: Izazovi za zemlje regije u fokusu

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovali su na Antalijskom diplomatskom forumu, koji je okupio značajan broj lidera iz cijelog svijeta.

Plenarna sesija je počela uvodnim obraćanjem ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevlüta Çavuşoğlua, a forum je otvorio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.

Članovi Predsjedništva BiH su u okviru plenarnog dijela bili panelisti na sesiji ‘Kako možemo ojačati regionalnu solidarnost s obzirom na naučene lekcije’?
Pored članova Predsjedništva BiH, na sesiji su učestvovali i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Penderovski i v.d. premijera i ministra inostranih poslova Moldavije Aureliu Ciocoi.

Panelisti su razgovarali o regionalnoj saradnji i unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa.

“Poseban akcent je stavljen na pandemiju i negativne efekte na ekonomiju i društvo u cjelini, kao i na modalitete za prevazilaženje međunarodne krize izazvane virusom korona. Uočena je ranjivost aktuelnog međunarodnog sistema za odgovor na pandemiju, ali i solidarnost iskazana među zemljama regije u procesu imunizacije stanovništva”, saopšteno je iz Predsjedništva Bih.

Pored solidarnosti u odgovoru na pandemiju, dobri regionalni odnosi i saradnja su rezultirali i realizacijom značajnih infrastrukturalnih i građevinskih projekata, koji će imati pozitivan učinak na ekonomije zemalja u regiji, saglasni su panelisti.

Na panelu se razgovaralo o izazovima sa kojima se zemlje regije susreću kada su u pitanju ilegalne migracije i nepostojanju adekvatnog međunarodnog odgovora na migrantsku krizu.

Učesnici na panelu su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim pitanjima od strateškog interesa za jačanje i unapređenje regionalne saradnje, posebno u kontekstu evropskih integracija.

(N1)

Related Articles

Dodik pozvao da se ne razbija jedini konsenzus u BiH: Šta je Ukrajina uradila?

user

Ukrajina održala vježbe zrakoplovstva

user

SVI SU MISLILI DA ĆE USKORO SVADBA, A USLIJEDIO RASKID: Brenina bivša snajka pronašla novog dečka i objavila sliku, KAKAV FRAJER (FOTO)

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM