Ehomag
Vijesti

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske. Odluka se primijenjuje do 30. juna 2021. godine.

Ta izmjena se odnosi na to da svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u prometnom sektoru, ukoliko ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u ovu državu, automatizmom idu u samoizolaciju.

Isto vrijedi i za države članice EU, kao i članove njihove porodice koji putuju u Republiku Hrvatsku iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućuje se ulazak pod jednakim uslovima kao i prije bolesti COVID-19, ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez predočenja negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, niti im se određuje mjera samoizolacije.

“Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od gore navedenog”, navedeno je na službenoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. “trećih zemalja” koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

-zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;

-pogranični radnici;

-osoblje u prometnom sektoru;

-diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

-putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

-osobe koje putuju radi školovanja;

-osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Izmjena se odnosi i na bh. državljane:

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na bh. građane koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod gore navedenim uslovima.

Detaljnije informacije saznajte na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

(IZVOR: N1)

Related Articles

POTKOPAVANJE BEDEMA CENTRALNE AZIJE: Zašto je američko povlačenje iz Afganistana zapravo loša vijest po Rusiju?

user

Džaferović: Ovo nije duh Sarajeva

user

OD DANAS PRESTANITE DA BACATE KOŠTICE LUBENICE! Nauka je pokazala zašto treba da ih gutamo BEZ RAZMIŠLJANJA!

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM