Ehomag
Vijesti

IGK: Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za region, Evropu i svijet

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore. Usvajanjem Rezolucije i smjenom ministra koji je javno negirao genocid, Parlament Crne Gore je uključio svoju državu u red civilizovanih država koje su priznale genocid u Srebrenici.

Na taj način Crna Gora se priključila civilizacijskim tekovinama više desetina država koje priznaju istinu o genocidu u Srebrenici, traže pravdu za žrtve tog zločina i utvrđuju institucionalnu kulturu sjećanja na taj strašni zločin kao još jednu opomenu za “Nikad više”.

“Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za ne samo za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, već i za bolju budućnost regiona, Evrope i svijeta. Istovremeno Rezolucija je i poziv na akciju za usvajanje sličnih rezolucija u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu u Srebrenici jeste pitanje očuvanja mira i stabilnosti, očuvanje identiteta žrtava i potomaka žrtava. Sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima i revizionistima koji nisu dostojni istini i pravdi i samim tim boljoj budućnosti”, navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

Naglašavaju kako je posebno značajno to što se rezolucijom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici i proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Related Articles

HOROSKOP ZA SUPER PUN MJESEC OD 14. JUNA – OVA ENERGIJA ĆE SVE PROMIJENITI: Spremite se za transformacije u svom životu!

user

MARINA TUCAKOVIĆ JE NAPISALA CECIN NAJVEĆI HIT: Pjesmu “KUKAVICA” svi znate, a iza nje se krije VELIKA TAJNA

user

Većina u Generalnoj skupštini UN-a podržala istragu izraelskih ratnih zločina

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM