EhoMag
izdvojeno Magazin

Zbog Aja Sofije Grci ukidaju turske serije

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom ljeta, kao odgovor na odluku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka donijeta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom ljeta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, donijeta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsjetimo, Erdoan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savjet poništio odluku donijetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle sedmice održana je i prva molitva u džamiji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavjesama.

Nakon Erdoanove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svjetskog naslijeđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

(avaz.ba)

Related posts

Novi rat na društvenim mrežama Jelene Karleuše i Bube Korelija

admin

Dragana Mirković se prije braka sa Tonijem tajno vjenčala: Njen bivši sve otkrio!

admin

Glumac iz filma “U zmajevom gnijezdu” umro u 84. godini

U R