EhoMag
Vijesti

U Češkoj se uvode nove mjere, zatvaraju se barovi i restorani

Češka vlada od sutra pa do 3. novembra zatvara barove, restorane i klubove te uvodi online nastavu u školama. Sve su to novie mjere koje uvode kako bi zaustavili širenje virusa jer posljednjih dana bilježe najveći porast broja oboljelih.

Broj zaraženih popeo se na skoro 120.000 sa oko 25.000, koliko ih je bilo početkom septembra.

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka oktobra udvostručio. U bolnicama se sada nalazi oko 2.000 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Suočeni s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogi karantin kakav je uveden na proljeće. Tom mjerom su nanesene velike štete privredi.

Mjere su ublažene tokom ljeta, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije.

Izdržati pritisak

  • Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju – rekao je je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je prioritet da bolnice uspiju izdržati pritisak izazvan znatnim porastom broja oboljelih.

Nove mjere

U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski.

Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati.

Sve će se mjere provoditi do početka novembra, a vlada je priopćila da će se sve mjere, osim nastave na daljinu, popuštati u skladu s epidemiološkom situacijom.

Škole će sigurno biti ponovno otvorene 2. novembra. Vlada je već i prije pooštravala mjere koje se odnose na restorane te je proširila naredbe o upotrebi nošenja maski.

(avaz.ba)

Related posts

Na Antarktiku se otopile dvije velike santa leda

U R

Džo Bajden je sada i formalno demokratski predsjednički kandidat

U R

Na Zrću u kasnim satima izbio požar

U R