EhoMag
Vijesti

Objavljena lista od 100 najmoćnijih žena na svijetu

Senatorka Kemala Heris (Kamala Harris) postala je prva žena, prva tamnoputa Amerikanka i prva azijska Amerikanka koja je izabrana za potpredsjednicu SAD-a – što je trostruki presedan.

Njeno brzo uzdizanje u američkoj politici ju je također prvi put katapultiralo na Forbesovu listu 100 najmoćnijih žena na svijetu; debitira na 3. mjestu, odmah ispod njemačke kancelarke Angele Merkel koja je na prvom mjestu desetu godinu zaredom i šefice Evropske centralne banke Kristine (Christine) Lagarde koja se na 2. mjestu nalazi drugu godinu zaredom – objavio je časopis Forbes.

Žene na 17. Forbesovoj godišnjoj listi moći potiču iz 30 zemalja i rođene su u četiri generacije. Među njima je 10 šefova država i 38 izvršnih direktorica.

Ali iako se razlikuju po godinama, nacionalnosti i opisu posla, ujedinjeni su u načinima na koje koriste svoje platforme za rješavanje jedinstvenih izazova 2020. godine.

Nekoliko ovogodišnjih imena s liste primilo je globalne pohvale za svoj efikasan odgovor na Covid-19: novozelandska premijerka Žakinda Ardern (Jacinda Ardern) (br. 32) pobijedila je prvi i drugi val virusa u svojoj zemlji namećući strogo zaključavanje i karantenu.

Na listi su i televizijska zvijezda Oprah Vinfri (Winfrey), šefica MMF-a Kristalina Georgieva, CEO Facebooka Šeril (Sheryl) Sandberg, kraljica Elizabeta II, pop zvijezde Rihana (Rihanna) i Bijonse (Beyonce) te finska premijerka Sana (Sanna) Marin.

Ovo je prvih deset najmoćnijih žena:

Angela Merkel
Kristine (Christine) Lagarde
Kemala Heris (Kamala Harris )
Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen)
Melinda Gejts (Gates)
Meri Bara (Mary Barra)
Nensi (Nancy) Pelosi
Ana Patricia Botin
Abigeil Džonson (Abigail Johnson)
Geil Budro (Gail Boudraux)

(avaz.ba)

Related posts

U Crnoj Gori velik pad zaraženih

U R

Bajden obećao besplatnu vakcinu protiv korone

U R

Zvijezda Nju Jorkera dobio otkaz nakon neprimjerenog ponašanja na online sastanku

U R