EhoMag
Lifestyle

Keleraba – Jedna od zdravijih namirnica

Keleraba – Jedna od zdravijih namirnica

Potrebno vam je više energije tokom dana? Naravno, u tome može da vam pomogne ishrana ukoliko jedete prave namirnice. Upravo je jedna od takvih namirnica i keleraba. Ona je bogata biljnim vlaknima koja osiguravaju duži osjećaj sitosti i duže od drugih namirnica oslobađaju energiju koja vam je potrebna u toku dana.

Zahvaljujući tome što ima vrlo malo kalorija, a pri tome i podstiče varenje, ona vam čak može pomoći u borbi protiv viška kilograma. Keleraba je prirodni izbor vitamina C, zahvaljujući kojem jača imunitet i štiti cjelokupno zdravlje, ali i neutralizira djelovanje štetnih, slobodnih radikala koji podstiču starenje ćelija.

Također, keleraba smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, stabilizira nivo šećera, što je posebno značajno kod ljudi koji boluju od hipoglikemije i dijabetesa. Vitamin C, kojeg u ovom povrću ima puno, podstiče apsorpciju željeza koje je odgovorno za snabdijevanje krvi kisikom, čime se tijelo okrepljuje i snaži, zbog čega se osjećamo “življe” i imamo više energije.

Ukoliko redovno konzumirate kelerabu, možete smanjiti i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalij snižava povišen krvni pritisak i stabilizira ga. Također, keleraba je odlična i u smanjenju rizika od karcinoma debelog crijeva. Svojim sastojcima povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni, a ublažava edeme, kandidijazu i različite virusne infekcije.

izvor: zdravlje.avaz.ba

Related posts

Evo koje sve zdravstvene pogodnosti ima riblje ulje

H H

Proklijao vam je luk? Nema veze, možete ga jesti!

admin

Problemi sa vidom male djece često prođu bez dijagnoze

admin