Ehomag
Lifestyle

SAVJET ZA KLIMU KOJI NIKAD NE TREBA DA POSLUŠATE: U zabludi su da štede – samo ovako se cijeli dan hladite, a račun je manji

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Klima uređaj troši kilovate isto kao i grejalica ili TA peć, a s obzirom da rade tokom dana kada je struja i četiri puta skuplja, nije ni čudo što se računi uvećavaju.

Računica, ali i zvanične informacije Elektrodistibucije Srbije (EDB) pokazuju da najgore prolaze oni koje klima ubaci u “crvenu” najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom “dvanaesticom”.

Malim trikovima možete da uštedite gotovo dvostruko, a mnogima ni ne padnu na pamet. Ono što je najveća zabluda koja vlada i koju često možete od mnogih da čujete kao savet, jeste da da će se manje struje potrošiti ako češće isključujete klimu.

Ipak, istina je da je za efikasnije hlađenje i manji utrošak energije bolje da radi punom brzinom tokom celog dana.Umanjiće se račun, a soba će biti konstantno hladna. Za još efikasniju uštedu, preporuka je da se klima podesi na višu temperaturu, kao i da razlika između temperature spolja i u prostoriji ne bi smela da bude više do 7 stepeni.

Takođe, mnogi nemaju predstavu da je ključna stvar za ekonomično korišćenje klime – čišćenje ventilacijskih otvora kako bi vazduh slobodno tekao i poštedeo vas širenja nečistoća. To je najbolje učiniti pre sezone hlađenja i zatražiti profesionalno čišćenje.

Ipak, ako vam je teško da dođete majstora u toku godišnjih odmora, a svesni ste da klimu niste dugo čistili, možda je vreme da sami zasučete rukave. Verovali ili ne, čisti unutrašnji delovi klime i redovno servisiranje klime znače manje troškove.

(MONDO)

Related Articles

IMAT ĆETE BIJELI LUK U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA: Evo kako da ga jednostavno gajite kod kuće (VIDEO)

user

10 ŽENA JE ODLUČILO DA PROVJERI KAKO ĆE IM STAJATI KRATKA KOSA I NISU POŽALILE: Svi gledaju u ženu broj 3! DA LI BISTE SE USUDILI?

user

CIJELI BALKAN SMIJE SE OŽENJENOM MUŠKARCU KOJI JE NASJEO NA OVU SLIKU: “Poslije ovoga je sigurno i ROĐENOG KUMA OTPRATIO”

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM