Ehomag
Vijesti

Godina dana od zabrane negiranja genocida u Srebrenici: Do sada bez optužnica

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Godina dana je otkako je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom je zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici. S obzirom na to da je negiranje genocida krivično djelo, iz Tužilaštva BiH je BIRN-u saopćeno da je podneseno više od 50 krivičnih prijava, ali niti jedna do sada nije rezultirala optužnicom.

Prvu prijavu za negiranje genocida u Srebrenici podnio je bivši čelnik te opštine Ćamil Duraković, krajem jula 2021. godine i to protiv novinara RTRS-a.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada krajem augusta 2021. IGK podnio je  krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv člana Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

Zatim, 15. 10. 2021. IGK je podnio Tužiteljstvu BiH krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog, kako tvrde, pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH. Krivična prijava je 10. 11. 2021. podignuta i protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.

Glavni inspektor Federalne uprave policije Ibro Bešlija iz Sarajeva početkom septembra 2021. godine podnio je krivičnu prijavu protiv Radovana Kovačević, portparola SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida u Srebrenici u programu FTV-a.

Krivična prijava protiv Konačevića je odbačena što je poslije prokomentarisala i Munira Subašić, predsjednica Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Danas mi Bošnjaci koji smo najveće žrtve genocida i rata, hapse se naši sinovi jer Tužilaštvo BiH ima projekat mir, mir, mir niko nije kriv”, istakla je Subašić sredinom jula.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka za BIRN je rekao kako je Tužilaštvo BiH u većini predmeta o kojim je zaprimilo prijavu preduzelo istražne radnje, naložilo policijskim agencijama prikupljanje dokaza, poput videosnimaka emisija “u kojim su izgovorene neke neželjene riječi”.

“Međutim nakon toga još uvijek nismo došli u fazu da smo stekli utisak da su zadovoljeni ama baš svi elementi bića krivičnog djela na način da bi to mogao sud osuditi, odnosno donijeti odluku o nečijoj krivici”, navodi Čavka.

Majke Srebenice su podsjetile da je nakon odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, Narodna skupština RS donijela je odluku da se njegove odluke ne provode u entitetu RS što je potom Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim, što je za Majke Srebrenice pokazatelj da sada Tužilaštvo BiH mora dati konačnu riječ o svim prijavama koje konačno moraju biti proceusirane.

“Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija,  navele su Majke Srebrenice.

Related Articles

SKANDALOZNO, SRAMOTNO, PONIŽAVAJUĆE: Naveli su da je biračko mjesto u “Školskom centru za retardiranu djecu”

user

Vučićeva poruka Republici Srpskoj i Bošnjacima

user

Novalić čestitao Lani Pudar na velikom uspjehu

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM