Ehomag
Vijesti

Nikšić nakon razgovora sa Schmidtom: Nikakvo rješenje nije bilo na stolu

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas održava telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Brojni lideri, ali i mediji prenose kako bi se sa eventualnim nametnutim odlukama moglo ići na ruku HDZ-a. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za N1 negira ovakve špekulacije. Tvrdi – u razgovoru sa visokim predstavnikom nije izgovorena niti jedna rečenica koja bi to potkrijepila.

“Mogu da govorim o čemu smo razgovarali, ne mogu komentarisati medijske špekulacije. O tome nije bilo razgovora, nije to niko niti spomenuo, niti je bilo kakvo rješenje bilo na stolu, odnosno telefonski ništa nije spomenuto”, otkriva Nikšić za N1.

Pojasnio je kako su visokog predstavnika interesovali stavovi ove stranke kada je u pitanju zaštita integriteta izbornog procesa, te stavovi o mogućim blokadama nakon izbora.

“Ponovio sam stavove SDP-a kada su u pitanju ove dvije stvari. Mi smo to kao SDP i u razgovorima o izbornoj reformi dostavljali u pisanoj formi svoje prijedloge za rješavanje ovih pitanja”, podsjeća Nikšić.

Schdmit je, tvrdi Nikšić, naveo kako nikakvu odluku nije donio, niti da je blizu toga, već da vrši širok krug konsultacija i da želi da čuje razmišljanja.

“Predložio je da se vidimo ponovo u sljedećoj sedmici”, dodao je kratko Nikšić.

Podsjetimo, ‘upozorenje’ da bi visoki predstavnik sa najnovijim odlukama mogao izaći u susret željama Dragana Čovića, stigao je ranije danas upravo iz SDP-a, kada je njihov državni zastupnik u istupu na društvenim mrežama saopštio kako je “tačno sve ono što kruži u medijima”.

“Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu!”, napisao je Magazinović.

Related Articles

Otac nestalog Mateja: Potpuno mi je nejasna jedna stvar

user

Poznato stanje povrijeđenih u eksploziji u “Slobodi”: Stanovništvo se evakuiše na stadion

user

Dodik: Da su Srbima 1995. ponudili ovo što imaju danas, rat u BiH ne bi bio završen

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM