Ehomag
Vijesti

Zelenskij kaže da je pozvan na važan summit G20: Ukrajina nije članica

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Volodimir Zelenskij objavio je danas na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na summit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

“Razgovarao sam s @jokowi … Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na summitu G20”, napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije, koja trenutačno predsjeda G20. Indonezijska predsjednička palača i ured državnog tajnika nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.

Ukrajina nije članica G20, no čelnici skupine prethodno su pozivali države kao goste na zajedničke skupove. 

G20 je osudio rusku invaziju na Ukrajinu koja sada traje već deveti tjedan, a posljedice su globalne jer je izazvala geopolitičke napetosti i humanitarnu krizu te potresla globalno gospodarstvo.

Rusija ustraje u opravdanosti svoje ofenzive koju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “denacifikaciju” Ukrajine. 

Nekoliko članica G20 zauzelo se za isključenje Rusije i njezinog predsjednika Vladimira Putina sa summita koji će se u studenome održati na Baliju, no Indonezija je rekla da je još prerano za odluku o tome.

Prošli tjedan na sastanku ministara financija G20 u Washingtonu predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kanade napustili su dvoranu kada su govorili ruski predstavnici. 

Indonezijski ministar financija Sri Mulyani Idrawati priznao je da je skupina G20 suočena s dosad neviđenim izazovima, ali je pozvao na suradnju kako bi prevladali zapreke koje usporavaju globalni rast.

Related Articles

Ovo je ubijena Jelena rekla frizerki o Zoranu

user

Stanivuković o krivičnoj prijavi Vlade RS protiv njega: Prijavljuju me oni koji su trebali biti iza rešetaka

user

WSJ: CIA tajnim posjetom Ukrajini upropastila ruski plan i spasila Kijev

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM