Ehomag
Vijesti

Vlada KS potpisala ugovor sa Sindikatom: Nakon 15 godina povećavamo plate radnicima

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u KS Ramiz Gušo danas su potpisali Kolektivni ugovor za radnike kantonalnih komunalnih preduzeća. 

Kako je navedeno, do ovoga je došlo nakon zalaganja ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića i Vladine odluke da se ovim radnicima prvi put u posljednjih 15 godine poveća plate.

Uslovi rada

Prema ugovoru, za one koji imaju plate do 1.000 KM ona će biti veća za 100 KM, dok će onim radnicima koji imaju primanja veća od 1.000 maraka iznos biti uvećan za 80 KM.

– Nakon 15 godina od kada nije povećana plata u komunalnom sektoru, ministar Hadžiahmetović se izborio da poboljša uslove rada našim komunalnim radnicima. Ako su nekada prije 15 godina kružile priče da je komunalna privreda preplaćena, to sigurno više nije slučaj. Troškovi života značajno su porasli i bilo je vrijeme da napravimo korekciju – rekao je Forto.

Ministar Hadžiahmetović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da se radi o zasluzi kompletne Vlade KS, predvođene premijerom Fortom.

Zajednička riječ

– Pokazao je visoku svijest o potrebama komunalne privrede i radnika. Ovo je velika stvar, drago mi je da smo našli zajedničku riječ i potpisali Kolektivni ugovor. Nadam se da je ovo početak dobre saradnje između Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede i Vlade KS – kazao je ministar Hadžiahmetović.

Predsjednik Gušo je, podsjetivši da su zadnje povećanje plata imali 2006. godine, rekao da je komunalna privreda u teškoj situaciji, iako se radi o žili kucavici Kantona Sarajevo.

– Dobra je stvar što se to prepoznalo na vrijeme, da bi zaustavili odlazak i iseljavanje naših radnika, jer Kolektivni ugovor daje garanciju i sigurnost – zaključio je Gušo.

Related Articles

PRIVLAČI NOVAC KAO MAGNET: Ako STAVITE OVO ISPOD KREVETA, živjet ćete u izobilju

user

Meteorolozi objavili vremensku prognozu: Evo kada stiže novi snijeg u BiH

user

Čemu su služile šare pri prekidu programa

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM