Ehomag
Zabava

CRNA MAČKA VAM JE PREŠLA PREKO PUTA? Svi vjeruju da to donosi nesreću, a evo šta je istina

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Za crne mačke nerijetko se smatra da donose nesreću, stoga one najteže pronalaze dom. Znaš li kako je uopće došlo do vjerovanja da prelazak crne mačke preko puta donosi nesreću?

U početku razvoja civilizacija mačkama je išlo više nego dobro. Stari Egipćani su iznimno cijenili crne mačke i za njih su one značile isključivo sreću. U to doba se za crne mačke koje su lutale gradovima smatralo da su reinkarnacija boginje. Svatko tko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen, piše Zoona.hr.

I stari Grci su ih izrazito poštivali, a putem grčkog tla stigla do svih kutaka Europe. Svi su cijenili njihovu posebnu vještinu – hvatanje miševa, stoga su na našem su kontinentu bile dobro primljene sve do srednjeg vijeka.

Preokret u mačjoj sreći nastaje s početkom histerije o vješticama. Ulične su mačke u to vrijeme često njegovale i hranile siromašne stare žene, koje su kasnije optuživane za vještičarenje. Tajanstvena crna mačka u njihovoj blizini prozvana je suučesnikom u zlim radnjama.

Vrhunac praznovjerja za mačji rod događa se s pojavom kuge kada se mislilo da mačke prenose bolest. Pravi krivci su bili štakori, ali u neznanju ljudi su počeli ubijati mačke. Zbog toga su do 1400. godine gotovo potpuno izumrle u Europi. Srećom, od 17. stoljeća, mačke se vraćaju na stari kontinent i polako dobivaju zasluženo mjesto u životinjskom svijetu.

Danas navodno opet pate zbog toga što ne izgledaju lijepo na fotografijama i selfijima, pa ih vlasnici napuštaju, a mnogi i dalje vjeruju u tužnu predrasudu da donose “lošu sreću”. Neki kažu kako nisu dovoljno lijepe, a ono što mnogi ne znaju je da je crna mačka zapravo domaća mačka s crnim krznom – može biti mješanac, a može biti i specifična pasmina. Postoje čak 22 različite vrste crnih mačaka. Potpuno crna Bombajska mačka službeno je priznata crna pasmina mačaka!

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primjer, krene li crna mačka u vašem smjeru, vjeruje se da to donosi sreću, pa je nemojte tjerati. U Škotskoj ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće. 

Od srećonoše i posebnog mjesta u ljudskom društvu do nepoželjne i opasne životinje, mačji imidž se kroz povijest stalno mijenjao. S druge strane, ona je uvijek bila uz nas, prijatelj kuće i omiljeni ljubimac koji živi tisućama godina uz čovjeka.

Volonteri i udruge za udomljavanje životinja ističu kako je crna mačka najteža za udomljavanje, a za to zaista nema opravdanog razloga.

Related Articles

“Imam bebu od 4 mjeseca…”

user

ITALIJAN KOJI JE OSVOJIO CIJELI SVIJET 1. PUT POKAZAO MAJKU: Sad je jasno na koga liči, ONA JE PRELIJEPA STJUARDESA- OČI ĆE VAM STATI

user

U PONOĆ NASTUPA MJESEC U OVNU, ZVIJEZDE ISPUNJAVAJU SVE ŽELJE: Novčanik pun para, ludi kamen ili DOBRO ZDRAVLJE- PAZITE ŠTA ŽELITE

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM