Ehomag
Vijesti

Salkić u Nezuku: Žrtve genocida očekuju reakciju od civiliziranog svijeta

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je u Nezuku prisustvovao okupljanju preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje se organizuje u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

U svom obraćanju okupljenima potpredsjednik Salkić je istakao da današnje okupljanje svjedoči odlučnost da se put koji su prešli stanovnici „sigurne zone“ neće zaboraviti i da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene.

– Poštovani učesnici marša koji nas podsjeća na sve žrtve genocida nad stanovnicima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, koji su počinili pripadnici vojske pobunjenih bosanskih Srba i dijelovi policije, pod političkim vodstvom ratnog zločinca Karadžića i komandom ratnog zločinca Mladića naše okupljanje svjedoči našu odlučnost da se ovaj put koji su prešli preživjeli stanovnici „sigurne zone“ neće zaboraviti i svjedoči da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene – kazao je Salkić.

Dodao je kako danas kada “imamo važeće presude naša obaveza je još veća da ustrajavamo na istini i konačnoj pravdi. Konačna pravda jeste uklanjanje svih posljedica nastalih agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinjenim, dokazanim i presuđenim genocidom”.

– Niko od nas nema pravo da odustane na ovom putu ma koliko on bio težak, pun izazova i prijetnji. Nijedan put ne može biti teži, izazovniji i opasniji od onoga kojeg su prešli stanovnici „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica 11. jula 1995. godine, a mnogi nisu uspjeli. Mi smo danas ovdje zbog onih koji su preživjeli i zbog onih koji su ubijeni da pokažemo da nismo i da nikada nećemo zaboraviti genocid i da nećemo odustati od našeg Podrinja i naše domovine Bosne i Hercegovine – istaknuo je potpredsjenik RS-a.

Također je naglasio kako je ovo dobra prilika da se “svi podsjetimo, ali i civilizirani svijet da su tu oko nas oni koji negiraju presuđeni genocid, veličaju i nagrađuju presuđene ratne zločince”.

– Ovakve aktivnosti trebaju biti sankcionisane, jer one predstavljaju završnu fazu genocida. Ove pojave su prisutne, jer nisu uklonjene posljedice koje su nastale činjenjem zločina, progonom i genocidom nad Bošnjacima Podrinja i Bosne i Hercegovine. Civilizirani svijet je na potezu, žrtve genocida od njih očekuju adekvatnu reakciju, a ne jalova obećanja kakva su imali stanovnici „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica 1995. godine, nakon čega je počinjen genocid – podsjetio je Salkić u svome obraćanju.

Pozvao je sve učesnike da izdrže na maršu i da ne nasjedaju na eventualne pokušaje uznemiravanja i izazivanja incidenata sa ciljem skrnavljenja podsjećanja na žrtve genocida, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Related Articles

STIŽE PROMJENA VREMENA U BiH: Evo šta nas čeka narednih dana

user

ŽENE, JESTE LI ZGODNE ILI DEBELE: U tabeli pronađite svoju visinu i provjerite koja je vaša IDEALNA TEŽINA

user

U čast Akija Rahimovskog 150 radio-stanica U ISTO VRIJEME pustilo ISTU PJESMU: Znate li koju?

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM