Ehomag
Vijesti

DA LI STE SE NEKAD ZAPITALI ŠTA ZNAČI ONAJ IZNENADNI TRZAJ PRIJE NEGO ŠTO ZASPITE? Nije baš BEZAZLENO kao što mislite

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva – hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san – trzne se i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspimo.

– Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tokom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića – objasnila je Ellen Wermter, certifikovana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije ‘Better Sleep Council’.

foto-19

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim činiocima koji povećavaju vjerovatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog – pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Dodao je da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavjetovati se sa ljekarom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestankom disanja tokom sna.

– Kada su dišni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budi ga trzanjem – kaže Ellen Wermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, no pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, kao i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema.

– To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu – smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria.
 

Related Articles

Policija otkrila ko je pokušao ubiti Gladovića koji je za to optužio Dodikovog kuma

user

CECA OD BOGDANA STARIJA 9 GODINA, KARLEUŠA OD DUŠKA 7, A ONA SE UDALA ZA 35 GODINA MLAĐEG: Nismo imali pojma da je toliko starija

user

Forto na Povorci ponosa: Tolerancija će pobijediti

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM