Ehomag
Lifestyle

POJEDITE OVU NAMIRNICU PRIJE SPAVANJA, PREKO NOĆI ĆETE SAGORITI SVE ŠTO STE POJELI: Topi masti 8 sati – DJELUJE 100%

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Ovaj džem zovu i bolnički džem.

Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti.

zatvor3

Iako se čini da je zatvor bezazlen, to nije tako, posebno ukoliko traje mesecima jer se čovjek za to vreme ne osjeća prijatno u svojoj koži. Karakteriše ga otežana defekacija, tvrda stolica.

zatvor1

Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego iz razloga što bi otpadne materije trebale izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem. 

Pacijenti koji su trpjeli zatvor su jeli jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva.

dzem

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa za obični. Lako se probavljaju i smanjuju glad. Po sastavu hurme su prirodna multivitaminska tabela.

hurme

Anemični pacijenti bi trebali da jedu hurme, jer su odličan izvor gvožđa. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 gvožđa. Gvožđe, kao dio hemoglobina određuje nosivost kiseonika u krvi. Hurme sadrže kalcijum, koji je koristan kod dijareje. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.

Recept za laksativni džem

Sastojci: 150 g hurmi (1 šoljica), 150 g suhih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuhale vode

Priprema: Isijecite hurme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuhajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice …

sljive

Suhe šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju.

Bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.

crijeva

Savjeti za postizanje redovne stolice:

– Pijte puno vode;

voda2

– Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, i izbjegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima možete pospiješiti probavu

voce

– Izbjegavajte mlijeko i kofein.

Related Articles

ZBOG OVE HRANE STARITE 5 PUTA BRŽE: Kad je izbacite primijetit ćete promjene već nakon 10 dana!

user

KAKO DA UZGOJITE ZAČINSKO BILJE NA TERASI: Sa ovom metodom nema greške, uspijeva čak i početnicima!

user

MNOGI PRAVE 1 GREŠKU: Od ovoga kosa će rasti kao luda

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM