Ehomag
Vijesti

Uragan Elsa se kreće prema Haitiju, mogao bi podići razinu mora za 1,5 metar

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Uragan Elsa zahvatio je Karibe u subotu ujutro i uz snažne vjetrove prijeti novim razaranjem Haitija, čiji su resursi mobilizirani za borbu protiv nasilja među bandama.

Elsa, prvi uragan na Atlantiku ove sezone, je prve kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici od ukupno 5 i blago je oslabio u noći između petka i subote, s udarima vjetra do 120 km/h.

U osam sati ujutro nalazio se južno od otoka Hispaniole, na kojemu se nalaze Haiti i Dominikanska Republika, i kretao se prema sjeverozapadu, naveo je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prema predviđanjima NHC, Elsa će doći do južne obale Hispaniole u subotu i tijekom noći pogodit će Jamajku, a potom u nedjelju dijelove Kube.

Do ponedjeljka bi uragan trebao prijeći preko Kube prema Floridi, navodi isti izvor.

Uragan bi mogao podići razinu mora za 1,5 metara na jugu Kube i oko 1,2 metra na obalama Hispaniole, te manje od metra na Jamajci.

Haićanske vlasti su u subotu ujutro povisile razinu uzbune na crvenu, maksimalnu za cijelu zemlju.

“Snažni udari vjetra dosežu između 118 do 130 km/h a jake poplave i klizišta mogući su, posebice na jugu zemlje”, upozorava civilna zaštita na Haitiju.

[embedded content]

Related Articles

Ibrahim Raisi je novi predsjednik Irana, nalazi se na američkoj crnoj listi

user

Tresao se region – zemljotresi kod Petrinje i na granici Srbije i S. Makedonije

user

Šef WHO-a: Pandemija bi mogla završiti 2022.

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM