Ehomag
Zabava

OVA IMENA NIKAKO NE SMIJETE DAVATI DJECI, česta su na Balkanu: IMAJU LOŠE ZNAČENJE, JESTE LI ZNALI?

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Jedna od stvari o kojima mnogi roditelji i prije samog dolaska djeteta na svijet razmišljaju, jeste koje ime će dati svojim nasljednicima.

Iako su pojedina imena zvučno lijepa i zanimljiva, možda bi ipak trebalo da ih zaobiđete, s obzirom na to da nemaju baš dobra značenja:

deca-majka0418859232

Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem riječi “tuga” i “mir”. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko “čeznu za mirom” da su tužni i nesrećni.

Prodan/Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom djetetu koje je “od Boga dato” kao zamjena za starije koje je stradalo.

Jaglika – ime se davalo djevojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primjer, ako je otac poginuo prije rođenja djeteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija – ime se davalo djevojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska deca.

Dostana – davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika – slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači “strog”, “grub”, “trom”.

Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove prideva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze “gorku” decu jer im ne mogu nauditi.

Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasnima, Emina, Milena, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jeziku osim eksplozivne naprave.

Nenad – ime nastalo od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.

Najda/Najdan – ime nastalo od korena reči “nađena” tj. starog glagola “najdena”. Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

Related Articles

Ušla u Ginisovu knjigu rekorda, ima najveća usta na svijetu

user

Sigurnost na radu? Ko još o tome razmišlja? (22 fotografije)

user

Mozgalica koja je izazov za mnoge: Koji broj treba da stoji umjesto upitnika

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM