Ehomag
Vijesti

Moja adresa Srebrenica: Danas je bio nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Odbornici koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske Fronte saopćili su kako su bošnjački odbornici u Skupštini opštine Srebrenica napustili tematsku sjednicu i nisu pristali na političko nasilje nad Bošnjacima.

“Naime, srpske stranke, čiji odbornici participiraju u Skupštini opštine Srebrenica, su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku. Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima”, istakli su.

Naveli su da su oni kao Bošnjaci manjina u Skupštini opštine Srebrenica te dodaju kako postoje razlozi zašto su manjina.

“Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid. Iako nismo htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora smo ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali. Pozivamo OHR i sve druge nadležne institucije da se konačno donese/nametne Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida”, kazali su.

Poručili su i kako pozivaju političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocid.

(Oslobođenje)

Related Articles

Tragedija u BiH: U požaru stradala djevojčica (13)

user

SLUČAJNO SAM SLIKU TEK ROĐENE BEBE POSLALA NA POGREŠAN BROJ: Tražila mi je da joj pošaljem broj sobe, KAD MI JE NAPISALA ZAŠTO umalo sam se srušila

user

Kuleba upozorio: Užas u Buči je samo vrh ledenog brijega, u Mariupolju je mnogo gore

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM