Ehomag
Lifestyle

KAKO ZAŠTITI DJECU OD SUNČANICE?! Pedijatar upozorava na šta TREBA obratiti PAŽNJU, oni su posebni osjetljivi!

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Pedijatri poručuju da su djeca osjetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrijavanju. Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao da su djeca osjetljivija na visoke temperature i da lakše podležu negativnim efektima toplote sunca.

– Sasvim sigurno da je potrebna zaštita, prije svega glave sa nekim kačketom. Izbjegavati neko vreme od 12 do 17 sati. Sad je već i do 17 sati toplo, uz hlađenje, kupanje i sve ostalo – kaže Konstantinidis.

2620123-profimedia0000987852-ff

On ističe da bi, ukoliko se pojavi povišena tjelesna temperatura, uzroke najprije trebalo tražiti u ovakvim danima napolju.

– Možda će jedna doza brufena ili tuširanje mlakom ili hladnom vodom riješiti situaciju – navodi pedijatar.

Ipak, napominje da ne bi trebalo isključiti mogućnost infekcije i u tom slučaju bi se trebalo obratiti pedijatru.

Govoreći o boravku djece i mladih u klimatizovanom prostorijama, Konstantinidis kaže da razlika u temperaturi ne bi trebalo da bude veća od pet do deset stepeni, ali i da je ponekad nemoguće napraviti idealnu razliku u temperaturi.

– Naša djeca su, kao i mi, pravljena za našu planetu. Ne bih tu bio previše paranoidan, ali svakako treba izbjegavati ekstreme i ne ući sa 45 na 25 stepeni, jer je to svakako rizik da se neka bolest razvije u takvim slučajevima – ističe dr Konstantinidi.

On naglašava da su djeca osjetljivija nego odrasli i da to treba uvijek imati na pameti:

– Koliko god da su na neke stvari, kao što je recimo korona, oni otporniji, u načelu, na sve bolesti i patološka stanja, ona su osjetljivija – rekao je on za RTS.

Related Articles

4 sigurna znaka koja pokazuju da ste rođeni jedno za drugo: Ako vam se dešava broj 3 – PRONAŠLI STE SRODNU DUŠU

user

GASITE LI BOJLER PRIJE KUPANJA ILI NE? ELEKTRIČAR RIJEŠIO VELIKU DILEMU: Evo da li to trebate raditi, SVI PRAVE GREŠKU

user

ŽENA OTKRILA TAJNU IZ RADNJE ZA HEMIJSKO ČIŠĆENJE: Ovo su 3 trika za savršeno opran veš, požalit ćete što ih niste znali ranije

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM