Ehomag
Vijesti

100 GODINA KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE, XI U VELIKOM GOVORU NA TRGU TIANANMEN: “Socijalizam je spasio Kinu – niko nam više neće držati lekcije ili nas zlostavljati!”

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Kineska komunistička partija danas obilježava važan dan – svoj rođendan, a ove godine to je okruglih 100 godina.

Točan datum osnutka je pak 23. srpnja 1921. Tada je skupina kineskih revolucionara, po uzoru na sovjetske Boljševike, osnovala komunističku partiju u Šangaju. Tada je Kina bila siromašna zemlja pogođena građanskim ratom. Danas je jedna od najvećih svjetskih sila te pretendira čak i na prvo mjesto, a komunistička partija i dalje čvrsto vlada ovom najmnogoljudnijom zemljom svijeta.

Povodom važne obljetnice govor na trgu Tiananmen održao je kineski predsjednik Xi Jinping. Bio je to, kako se i očekivalo, poduži govor u kojem se osvrnuo na brojne teme.

Među ključnim detaljima je svakako njegov poziv za ujedinjenjem s Tajvanom, odnosno ponovnim preuzimanjem kontrole nad odmetnutnim otokom. Također je pozvao na “razbijanje” bilo kakve ideje o proglašenju neovisnosti Tajvana.

Govoreći o uspjesima KPK naglasio je kako je Kina iskorijenila apsolutno siromaštvo. Zapadne sile je pak upozorio da ne pokušavaju “gnjaviti” Kinu ili joj pak držati lekcije.

“Samo socijalizam može spasiti Kinu, a samo socijalizam s kineskim karakteristikama može razviti Kinu”, istaknuo je Xi referirajući se na specifičan model upravljanja koji egzistira u Kini.

Bilo je u govoru i vrlo žestokih izjava, poput ove – “Nikada nećemo dozvoliti nekome da zlostavlja, vrši represiju ili da potčini Kinu. Svatko tko to pokuša završit će razbijene glave o veliki zid čelika kojeg sačinjavaju 1.4 milijarde Kineza”.

Za vrijeme manifestacije iznad trga su letjeli i najnapredniji kineski vojni zrakoplovi J-20, a brojku 100 su na nebu “ispisali” helikopteri u formaciji.

Related Articles

HITNA REAKCIJA VELIKOG ŠEFA! OVO SE NE PRAŠTA: Milici Veselinović saopštena odluka!

user

Ukrajina: Rusija iskoristila 60% predratnih zaliha preciznih projektila

user

CNN: Žene održale protest na ulicama Kabula protiv represivnih mjera talibana

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM