Ehomag
Lifestyle

NA DETETU JE PRONAŠLA 7 KRPELJA, A ONDA DOŽIVELA NOVI ŠOK! Jelenina priča će vas zaprepastiti

* Ako uklonite krpelja u “BelMedicu” i još uvijek trebate analizu na Lajmsku bolest, budite spremni platiti od 100 eura na više * Ostale klinike ovu intervenciju naplaćuju manje, ali najbolje ćete proći na Odjelu za biocide, gdje analiza košta samo 1.500 dinara

Ovogodišnja invazija krpelja, prema riječima stručnjaka, nezaboravna je, a opasnost više ne vreba samo u područjima s bujnom prirodom, već ih ima doslovno svugdje. Djeca su posebno ugrožena, jer se krpelji hvataju u parkovima, školskim dvorištima, na sportskim terenima …

Ono što dodatno stvara probleme je što padaju s drveća, pa su često smješteni u kosi i na licu, što otežava njihovo uklanjanje.

Najveća opasnost je što su nositelji podmukle lajmske bolesti, zbog čega ljekari apeliraju da se krpelji vade isključivo u zdravstvenim ustanovama i šalju na analizu.

Ono na što morate biti spremni je da to košta, a ako je vaš izbor privatna klinika, budite spremni da vam „oguli kožu s leđa“. U privatnim zdravstvenim ustanovama ovaj jednostavan postupak može vas koštati više od 100 eura, pa se dobro raspitajte o cjeniku intervencija i analiza!

Iako je to isti posao, neke privatne bolnice i domovi zdravlja naplatit će vam 1.500 dinara, dok će neke druge na račun dodati specijalistički pregled ljekara i otkrivanje infekcije, pa će ukupna radionica premašiti 10.000 dinara.

Ako uključite analizu krpelja na Lajmsku bolest, u nekim klinikama ćete morati platiti još 4.500 dinara, iako u državnom Zavodu za biocide ova usluga košta samo 1.500 dinara.

Analizirajući cenovnike privatnih zdravstvenih ustanova, ispostavilo se da će vas uklanjanje krpelja u Beogradu najmanje koštati u „EuroMedicu“, gde pregled i uklanjanje krpelja košta 2.000 dinara.

Međutim, ako se odlučite za uklanjanje insekta u “BelMedicu”, za ovu uslugu moraćete da platite čak 6.600 dinara. Pored toga, lekar će vam savetovati i analizu krpelja koja će vas koštati dodatnih 4.500 dinara. S druge strane, u privatnoj klinici u Nišu intervencija će vas koštati samo 1.200 dinara.

 

Naša čitateljka J. M. iz Beograda kaže da je doživjela šok kada je prije nekoliko dana odvela sina da izvadi sedam krpelja. Kaže da je panično otišla u najbližu kliniku jer mu je jedan od njih uhvatio kapke.

– Bilo me je jako strah kad sam to vidio, pa sam ga odmah odveo u privatnu kliniku. Bila sam šokirana i razočarana kad sam shvatila da će koštati koliko i “kajgana od svetog Petra”.

Da stvar bude gora, naplatili su mi i pregled, a kako je imao više od tri krpelja, račun je iznosio 12.000 dinara.

Također su nam preporučili da napravimo analizu jer je moguće da su krpelji zaraženi Lajmskom bolešću. Rekli su mi da košta 4.500 dinara.

Platio sam karticom, nisam ni pogledao račun! Izračunao sam da je sve to bilo 16.500, ali ispostavilo se da analiza svakog krpelja košta 4.500. Konačni račun bio je 43.500 dinara – kaže ova žena.

Nakon ove priče kontaktirali smo nekoliko privatnih klinika u Srbiji. Saznali smo da u „EuroMedicu“ za uklanjanje svakog krpelja morate platiti 2.000 dinara, a ako želite analizu, to će vas koštati dodatnih 4.000 dinara.

U privatnoj bolnici “MediGroup” uklanjanje krpelja koštaće vas između 3.000 i 4.300 dinara, zavisno od toga želite li pregled kod lekara opšte prakse ili dermatologa.

U niškom „Bocokiću“ pregled lekara i uklanjanje krpelja košta 1.200, dok u klinici „Poliklinika MD“ u Novom Sadu lekarski pregled i uklanjanje krpelja košta 4.000 dinara, a skuplje je čak 500 dinara u klinici “Dr Žutić” u Beogradu.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da privatne bolnice cene određuju po sopstvenom nahođenju, jer ne postoji zakon koji bi im to zabranjivao.

– Ne postoji određeni kriterij prema kojem privatne bolnice formiraju cijene, ali to rade prema vlastitom nahođenju. Cijena može biti toliko visoka koliko procjenjuju da mogu naplatiti. Jednostavno rečeno – rade što žele jer mogu!

Ne krše nijedan zakon jer ne postoje etička tijela koja bi odredila granicu do koje se usluga može naplatiti, pa je zloupotrebljavaju i zarađuju veliki novac.

Građani odlaze u privatne klinike kada ne mogu u državne bolnice, ali moj savet svim potrošačima je da ne troše toliko novca kada istu uslugu mogu besplatno dobiti u ambulantama državnih bolnica – savetuje Bogosavljević.

U klinici “Dr Žutić” kažu da cena od 4.500 dinara uključuje nekoliko usluga: pregled dermatologa, uklanjanje krpelja kod lekara, lečenje mesta ugriza i eventualno davanje terapije po potrebi.

– U stvari, samo uklanjanje krpelja je besplatno. U drugim privatnim institucijama to može učiniti medicinska sestra, ili ako ljekar radi, cijena pregleda se dodaje – dodaju u ovoj klinici.

Odgovore na pitanja s drugih klinika nismo dobili.

Related Articles

TRIK KOJI JE SVE ODUŠEVIO, potrebna je 1 STVAR: Očistite ČETKU ZA WC bez da je dotaknete

user

ŽENA JE POKAZALA ŠTA SE KRIJE UNUTAR TESTA ZA TRUDNOĆU I SVE IZNENADILA: “Ovo nisam očekivala”

user

SVAKO JUTRO JE U KAFU DODAVALA I KAŠIČICU OVOG ZAČINA: Mjesec dana kasnije mogla je da uđe u farmerke iz srednje škole!

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM