Ehomag
Vijesti

ZVUČI BANALNO, ALI MNOGI TO NE RADE KAKO TREBA: Kako se pravilno koristi klima u kolima? NAJVAŽNIJE STVARI GRIJEŠITE

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Ukoliko auto nije bio parkiran u hladu, najvažnije je prvo istjerati vreo vazduh koji se nakupio u kabini.

Mnogi vozači nepravilno upotrebljavaju klima uređaj u svom automobilu. Pod nepravilnom upotrebom klima uređaja mislimo na neefikasno korišćenje ili na ono koje može uticati na zdravlje ljudi.

Zato vam donosimo savjete koji će vam pomoći da izbjegnete takve probleme:
– Redovno održavajte klima uređaj

Redovno održavanje klima uređaja u automobilu podrazumijeva zamjenu filtera, čišćenje sistema i provjeru količine gasa u sistemu. Samo ispravan klima uređaj može funkcionisati pravilno.

vrucina-830x0

– Zaštitite automobil od Sunca

Prvi savjet koji vam možemo dati je da u toku ljetnjih mjeseci automobil parkirate u hladu i da obavezno koristite neku zaštitu od Sunca za stakla, npr. aluminijumske “harmonika” folije. Na taj način ćete spriječiti prekomerno zagrevanje automobila. Samim tim, klima uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost auta, prenose Novosti.rs.

Pravilna upotreba klime po ulasku u automobil
– Čim startujete automobil, uključite klima uređaj,

– Otvorite sve prozore,

– Podesite uvlačenje spoljnog vazduha,

– Temperaturu podesite na minimalnu,

– Ventilator podesite tako da duva najvećom brzinom,

– Usmjerite vazduh tako da puše najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima,

Na taj način ćete istjerati vreo vazduh koji se nakupio u kabini dok je automobil bio parkiran. To je najefikasniji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.

Pravilna upotreba klime u vožnji
– Zatvorite prozore. Nema svrhe držati uključen klima uređaj i otvorene prozore.

– Podesite recirkulaciju vazduha. Klima uređaj lakše hladi djelimično rashlađen vazduh, nego onaj vreo, spoljni.

– Smanjite brzinu duvanja ventilatora.

– Podesite odgovarajuću temperaturu. Gledajte da temperatura u automobilu ne bude mnogo niža nego spoljna.

– Usmjerite tok vazduha onako kako vam odgovara. Možda je najbolje da namjestite tako da hladan vazduh puše na šofer-šajbnu i na noge. Na taj način ćete izbeći udar hladnog vazduha direktno u lice, što može biti veoma rizično po zdravlje.

Pred kraj vožnje
Nekoliko minuta pred kraj vožnje, na primjer kada prilazite parkingu, isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Na taj način ćete postići dva efekta:

– Spriječićete stvaranje bakterija. Nastanku bakterija izuzetno pogoduje vlaga. One u automobilu nastaju na isparivaču klime. Bakterije mogu izazvati neprijatne mirise u sistemu ventilacije i narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, isparivač će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.

– Povećaćete temperaturu u kolima, pa ćete se pripremiti za izlazak iz auta. Ako isključite klimu, a ostavite upaljenu ventilaciju, temperatura u automobilu će postepeno rasti. Tako ćete biti spremniji za spoljnu temperaturu. Nagli izlazak iz klimatizovane prostorije u spoljni prostor u kome je visoka temperatura može predstavljati šok za organizam. Vodite računa da se ta promjena ne dešava naglo, nego postepeno.

Pridržavajte se ovih savjeta da biste najefikasnije koristili klima uređaj u automobilu i sačuvali svoje zdravlje.

Još par savjeta za kraj
– Pri manjim brzinama (po gradu) je ekonomičnije voziti sa otvorenim prozorom. Međutim, čim se izađe na otvoreni put, ekonomičnije je voziti sa uključenim klima uređajem, jer se zbog otvaranja prozora narušava aerodinamika auta, odnosno nastaje veći otpor kretanju, pa je i potrošnja veća.

– Proizvođači ne preporučuju vožnju sa stalno uključenom recirkulacijom vazduha. Preporuka je da se recirkulacija vazduha koristi najduže 10 minuta u kontinuitetu, jer vazduh koji ulazi spolja unosi kiseonik u kabinu i reguliše vlažnost vazduha.

Related Articles

NEUROPSIHIJATAR OTKRIVA: Šta poza u kojoj najčešće spavate govori o vama?

user

Danas dženaza Muameru Zukorliću

user

Vremenska prognoza za vikend

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM