Ehomag
Vijesti

Izbori u Francuskoj: Rezultat stranke Marine Le Pen označava poraz krajnje desnice

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Prema izlaznim anketama na regionalnim izborima u Francuskoj, Nacionalni savez koji predvodi Marine Le Pen doživio je poraz izgubivši nadu da će prvi put preuzeti vlast makar u jednoj regiji

Nacionalni savez (RN) se nadao da će osvojiti svoju prvu regiju ikada, Provansu-Alpe-Azurnu obalu.

Međutim, izlazne ankete sugerišu da je njihov kandidat, Thierry Mariani, uzeo samo 43 posto glasova i izgubio od republikanaca desnog centra. Ova regija je viđena kao najbolja šansa da stranka Marine le Pen napravi iskorak.

Drugi rani rezultati ukazuju na pobjede tradicionalnih stranaka desnog centra i stranaka ljevice.

Agencija za anketiranje Ifop procijenila je da je krajnje desni Nacionalni savez jedva premašio 20 posto glasova na nacionalnoj razini.

Ako se potvrdi službenim rezultatima, neuspjeh Nacionalnog saveza da osvoji bilo koju od 12 regija kontinentalne Francuske prijeti da će usporiti zamah svoje kandidatkinje Le Pen u svojoj kampanji za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Iako je bilo usredotočeno na lokalna pitanja i obilježeno rekordno niskom izlaznošću, regionalno glasanje pomno je proučavano kao test da li antiimigracijski nacionalni miting dobiva na prihvatljivosti prije predsjedničkih izbora 2022. godine.

Vođa Nacionalnog saveza Le Pen provela je desetljeće pokušavajući odbaciti ekstremističku reputaciju koja je stranku učinila anatemom mnogim francuskim glasačima u njenom prethodnom ruhu Nacionalnog fronta. Neuspjeh u osvajanju kontrole nad regijom sugerisao bi da Le Pen i njena stranka ostaju neprihvatljivi za mnoge, piše Klix.

Interes birača je bio izuzetno mali. Izlaznost u cijeloj zemlji do kasnih popodnevnih sati bila je manja od 30 posto. Među rijetkima koji su glasali, neki su se žalili da su mladi glasači, čini se, rasipali posljednju priliku za glasanje prije predsjedničkih izbora 2022. godine.
 

Related Articles

Ruski ambasador u Srbiji: Treba ukinuti OHR i ukinuti protektrorat

user

Tragedija u BiH: Mladić skočio sa splava u vodu i nije izronio

user

Kamala Harris povodom 11. septembra: Naša raznolikost je naša snaga

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM