Ehomag
Zabava

SVI SE S MORA VRAĆAJU SA “FATIMINIM OKOM”, a kladimo se da ne znate ŠTA ONO ZNAČI: Evo šta će se desiti ako ga DRŽITE U KUĆI

Amajlija u obliku oka po imenu Fatimino oko, tursko oko ili Nazar ima skoro svaka kuća i obavezan je suvenir sa ljetovanja. A znate li šta ono zaista znači.

Nazar potiče od arapske riječi nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda. Nazar je izuzetno čest u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Iranu, Libanu… i tamo ćete ga naći u kućama, kancelarijama, automobilima, kao nakit i u svrhu ukrasa za kuću. Po islamskom predanju, Muhamedova kćerka Fatima je svom vereniku poklonila komad plavog stakla i zahvaljujući ovoj amajliji on je uspješno završio svoj put savladavši sve moguće prepreke.

Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u bijeloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.

da-li-u-svojoj-kuci-imate-tursko-oko-evo-sta-zapravo-ova-amajlija-privlaci-u-vas-dom

Često se Fatimino oko postavlja blizu kućnih vrata, kako bi odmerilo i procijenilo svakog posetioca, dok ga majke često stavljaju i pored bebinog kreveca da novorođenče zaštite od zlih, urokljivih pogleda.

Vjeruje se da Fatimino oko može da rastjera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, željeza, vode i soli.

Fatimino oko može i da naprsne, a vjeruje se da se to dešava kada je imao posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zamijeniti novim kako bi radio pod punim dejstvom.

(Žena Blic)

Related Articles

‘Ginekolog sam već preko 20 godina i prošle sedmice mi je došao jedan mlađi bračni par’

user

“Muvao sam udatu komšinicu iz zgrade”

user

STIŽE NAM VAŽAN ASTRO DATUM, 19. NOVEMBAR I DONOSI NEVIĐENE KOSMIČKE PROMJENE: Najveći uticaj će imati na OVAJ znak!

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM