Ehomag
Vijesti

Kako je nastala ideja o humanoj česmi u Banjoj Luci koju će dobiti i Sarajevo

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Iz Grada Banja Luka obrazložili su kako je osmišljeno idejno rješenje za česmu koja je postala simbol ponovnog uspostavljanja saradnje između gradskih uprava Banje Luke i Sarajeva.

U obrazloženju su podsjetili da je 2018. godine predložena gradnja česme na centralnom gradskom području, a koja će biti prilagođena svim osobama, među kojima su i one osobe koje imaju invaliditet.

Idejno rješenje je inspirisano, kako su naveli, mističnim kamenim kuglama koje su pronađene u šumskom potoku kod Banje Luke. Istakli su tvrdnju geologa da su kugle prirodno nastale, dok pojedini smatraju da su djelo drevnih civilizacija.

S obzirom na to da je kugla najprirodniji i najsavršeniji oblik u prirodi koji se može prilagoditi bilo kojem ambijentu, izgled česme je zamišljen kao strukturalna forma.

“Tri kugle i tri različite dimenzije funkcionišu na principu dostupnosti u tri visine i mogućnosti priključenja flaša za vodu. Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave je 2018. osmislilo idejno rješenje i smjernice za projektovanje humane česme, koja se sastoji od tri kugle, na način da bude dostupna za sve – djecu, osobe s invaliditetom i odrasle osobe”, objasnili su.

Već tada je odlučeno da česma bude u ulici Bana Milosavljevića na zelenoj površini, a u blizini se nalazi spomenik ovom banu.

Kako su naveli, Viber anketom je birano najbolje rješenje. Međutim, izabrana su prvobitna rješenja gradske vlasti.

“Kao dobra ideja, projekat humane česme prepoznat je od nove gradske administracije, a s obzirom na to da rješenje koje je, kako su naveli iz nadležnog Odjeljenja, Tima za male intervencije bilo teško izvodivo u praksi, česma je izgrađena na osnovu prvobitnih rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje iz 2018. Inspiracija autora u oba slučaja bile su kugle”, potcrtali su.

 Osvrnuli su se i na značaj ove česme povodom posjete gradonačelnice Sarajeva Benjamini Karić (SDP) u utorak, 22. juna. Pa su tako istakli da je odlučeno da ovakvu česmu dobiju i građani Sarajeva
Poručili su da se česmom promoviraju besplatan pristup pitkoj vodi u javnom prostoru, te razvija ekološka svijest smanjujući potrebu za kupovinom flaširane vode.

Podsjećamo, gradonačelnica Karić se napila vode sa ove česme tokom posjete Banjoj Luci. Ovo je bila prva posjeta sarajevskog gradonačelnika Banjoj Luci nakon 27 godina. Njen domaćin je bio gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP). Njihov susret je izazvao veliku pažnju domaće i regionalne javnosti.

Najavljena je uzvratna posjeta Stanivukovića Sarajevu. U međuvremenu on se u Tuzli susreo i sa gradonačelnikom ovog grada Jasminom Imamovićem (SDP), piše klix.
.

Related Articles

Biden potpisao zakon o strožijoj kontroli oružja

user

Fahrudin Radončić izabran za novog/starog predsjednika SBB-a

user

Dodik poručio: Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM