Ehomag
Zabava

MUHE PRENOSE NAJMANJE 100 RAZLIČITIH BAKTERIJA – Evo koliko je opasno kad vam SLETE NA HRANU! Poslije ovoga, vodićete računa!

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Kad vam muha sleti na hranu vrlo vjerovatno će te je otjerati rukom i nastaviti s jelom, ali treba li brinuti oko bakterija?

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može preneti tvrdi Thomas J. Daniels, naučnik i direktor ekološke laboratorija na Univerzitetu Fordham u New Yorku.  Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može ih prenijeti svuda oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

maxresdefault

“Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala”, tvrdi Daniels.

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je veća šansa da se zarazite.  Uz ove savjete riješite se napornih insekata: Neke od bolesti koje muhe mogu preneti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku,prenosi Informer.

Ne morate odmah paničiti i bacati hranu na koju je sletjela muha. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savjetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje napolju i svako malo na hranu sleti neka nova.

Related Articles

“JOGURT VAM NEĆE POMOĆI” Ova majka je odlučila da podijeli trik: Samo na ovaj način opekotine od sunca će nestati u TREN OKA

user

ZAGREB: : Sumnja se na prvi slučaj omikrona

user

Evo zašto numerolozi kažu da je 22.02.2022. KLJUČAN u svakom životu: Promjena koja će se desiti ostaviće neizbrisiv trag

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM