Ehomag
Vijesti

 DODIK ŠALJE PORUKU: “BiH je zemlja tri naroda, šta se tu ima rješavati”

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

“BiH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da i dalje misli da BiH ima male šanse za uspjeh.

“Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško”, izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

Dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda riješeno.

“Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rješavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH”, rekao je Dodik.

Od diplomatskog foruma u Antaliji, kazao je Dodik, očekuje se jedna dobra i otvorena rasprava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

“Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu”, izjavio je Dodik, piše RTRS.

Related Articles

Bijela kuća pripremila plan vakcinacije djece u dobi od 5 do 11 godina

user

Plenković: Uvođenje covid potvrda bez ozbiljnijih teškoća

user

Skoplje: U neredima desetine policajaca, političar tvrdi da su ga htjeli ubiti

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM