Ehomag
Vijesti

SLUČAJ MEMIĆ Tužilaštvo BiH najavilo podizanje optužnice za 30 dana!

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Na Sudu BiH održano je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za četiri osobe koje su u srijedu 16. juna uhapšene u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju “Dženan Memić”.

Tužilaštvo BiH jednomjesečni pritvor je zatražilo za Muamera Ožegovića, Alisu Ramić (ranije Mutap), te Nebojšu Veljovića i Nedžada Hrvata.

Obrazlažući prijedlog Tužilaštva BiH tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da je pritvor zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizirani kriminal (krivična djela pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, protuzakonito posredovanje, spriječavanje dokazivanja) a sve po Krivičnom zakonu FBiH.

Tužilac Hasanspahić je kazao kako od 1. februara obrazlaže osnovanu sumnju, a dodao je da dokazi upućuju na fingiranje dokaza, podmetanje dokaza i prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića.

On je ukazao kako se manipulisanje sa dokazima radilo u cilju fingiranja načina stradanja Dženana Memića, a što je plod organiziranog rada.

Tužilac je u odnosu na prvoosumnjičenog Ožegovića kazao kako se iz iskaza policijskih službenika utvrdilo da su u hotelu Crystal 19.02.2016. pronađeni snimci za dane 8.,9., 10. i 11. februar 2016. godine, ali da je nestalo struje te su policajci zatražili od Ožegovića da ih obavijesti kad dođe električna energija.

“Poslije vikenda 22.02.2016. policijski službenici se vraćaju. Zatiču Muamera Ožegovića ali ne zatiču snimke za 8., 9. 10. i 11. februar. Na usmenu naredbu suda izuzimaju hardisk. Vještačenja u okviru MUP KS i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH potvrđuju da je izvršeno namjerno brisanje predmetnog sadržaja, videozapisa za koje su policijski službenici utvrdili da su relevantni”, naveo je Hasanspahić.

On je kazao da nema nikakvog objašnjenja da je nestanak struje izazvao brisanje snimaka jer bi u tom slučaju bili izbrisani svi snimci, a što nije bio slučaj.

Tužilac je dodao kako je svjedok S.Ć. kazao da je Ožegović imao znanje i vještine da snima i briše snimke. Tužilac je kazao kako su od Ožegovića oduzeta tri mobitela, te kako se i sa mobitela putem šifre moglo pristupiti sistemu videonadzora i izvršiti brisanje.

U odnosu na Alisu Ramić (rođ. Mutap) tužilac je podsjetio da je ona dok je imala status svjedoka kazala da se ne sjeća događaja od 8.02.2016. godine i da je zadobila udarac.

“Kritične večeri sa 8. na 9. februar 2016. Mutap je primljena na Urgentni centar KCUS-a i u nalazu je navedeno svjesna, komunikativna i orijentisana. Zdravstveno stanje je vještačeno po vještaku Hamzi Žuji koji je u oba slučaja konstatovao lake tjelesne povrede”, kazao je Hasanspahić.

On je također podsjetio na timska vještačenja koja su vršena te da su dva nalaza bila ista u tvrdnji da nije bilo potresa mozga, pa samim tim ni amnezije.

Obrazlažući prijedlog tužilac je kazao da je Mutap tada otpuštena na kućno liječenje, a da je prema tvrdnji svjedoka S.D. koji je sutradan boravio u njenoj kući Alisa pričala o događaju.

Kada je riječ o dvojici policajaca DKPT-a koji su tada prvi naišli odnosno čije je patrolno vozilo zaustavila Mutap, tužilac je kazao da su oni prvi pristupili na lice mjesta.

On je kazao da je prvo javljeno za jedno povrijeđeno žensko lice, a tek naknadno zatraženo vozilo Hitne pomoći za mladića Dženana Memića.

“To je bilo neblagovremeno i zakašnjelo. Tek nakon pozivanja prve Hitne pomoći se utvrđuje da je tu i Dženan Memić i traži se drugo vozilo. Postoji osnov sumnje da su Hrvat i Veljović počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, kaže Hasanspahić.

Izlaganje je nastavio tužilac Dubravko Čampara koji je kazao da je Tužilaštvo BiH dostavilo sve dokaze Sudu BiH, dok je odbranama dostavljen dovoljan broj dokaza da mogu pripremiti odbranu.

On je kazao da je do sada devet zaštićenih svjedoka, a da će se u narednom periodu identifikovati veći broj lica koja su dio grupe za organizirani kriminal.

“Predmet je izrazito kompleksan zbog sistemske opstrukcije. Imamo veći broj svjedoka, treba vještačiti oduzete predmete, saslušati druge osumnjičene. U ovoj grupi postoje ljudi koji se poznaju, komuniciraju i dogovaraju i imaju interes ometanja istrage”, kazao je Čampara.

Upitao je zašto se vršio pritisak na doktore da bi se došlo do amenzije.

“To je učinjeno s ciljem da se neko zaštiti i ne otkrije smrt mladića. Hotel Crystal – u petak ima snimak u ponedjeljak nema. Koji je razlog? Da se opstruira istraga i ne dođe do izvršilaca krivičnog djela. Ide se dalje traže se doktori koji je reći da je amnezija”, kazao je Čampara.

On je dodao da je tokom ispitivanja jednog osumnjičenog čuo da je Alisa kritične noći rekla i kako se zove, šta studira, gdje živi, koje lijekove pije.

“Ako ćemo dozvoliti da to bude standard da dozvolimo da očevidac kaže “ja sam to zaboravila, ne sjećam se, onda ulazimo u anarhiju”, kazao je tužilac.

Dodao je da će osumnjičeni ako se nađu na slobodi sakriti dokaze, utjecati na istragu, te je pozvao Sud BiH da odredi pritvor za sve osumnjičene.

Odbrane svih osumnjičenih usprotivile su se prijedlogu za određivanje pritvora, a da eventualno, ukoliko Sud utvrdi osnov sumnje, alternativa budu mjere zabrane.

Odbrana Alise Mutap advokatica Nina Kisić govorila je o zdravstvenom stanju svoje branjenice, ali je Sud BiH naložio medijima da ne objavljuju nijednu činjenicu o njenom stanju.

Ona je kazala da njena klijentica već dvije i po godine nudi Tužilaštvu BiH da je vještače i odrede vještake te da utvrde da li je imala ili nije amneziju.

“I jučer je tokom ispitivanja insistirala da se vještači od tima vještaka koje će odrediti Tužilaštvo BiH. I njeni članovi porodice 15.03.2021. su tražili da se saslušaju u svakom trenutku o svim okolnostima u vezi ovog slučaja”, kazala je Kisić.

Drugi advokat Alise Ramić Goran Dragović nastavio je sa iznošenjem odgovora odbrane navodeći da Tužilaštvo u prijedlogu nije konkretizovalo slučaj i u čemu se ogleda bojazan od ometanja istrage krivičnog postupka.

“Mjera pritvora je najstrožija mjera, ali ovdje imamo kao sredstvo ucjene i prinude. Odbrana predlaže alternativne mjere zabrane koje bi bile adekvatne kao što je zabrana napuštanja boravišta”, kazao je Dragović.

Ramić je potvrdila da je saglasna sa svime što su iznijeli njeni advokati.

Odbrana Nebojše Veljovića istakla je kako nije zadovoljen uslov mjere pritvora te da Sud odredi mjere zabrane.

Isto je tvrdila i odbrana Nedžada Hrvata te da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili krivično djelo, a da sud može odrediti altenartivne mjere.

Nakon obraćanja advokata odbrane, sutkinja Tatjana Kosović pitala je tužioce šta je plan u narednih 30 dana.

Tužilac Hasanspahić je kazao da će u narednih 30 dana objediniti predmet te podići optužnicu, dok će se u odnosu na ostale osumnjičene nastaviti istraga.

Tužilac Čampara je kazao da ostaju pri prijedlogu za određivanje prijedloga, a da mjere zabrane ne bi bile adekvatne i teško bi se pratilo njihovo poštivanje.

Hasanspahić je kazao da je kontaktirao i nekoliko vještaka te kada im objasni cijelu situaciju ne žele raditi vještačenje.  

  na zajedničkim izazovima poput klimatskih promjena. Razmjena informacija vrijedi za odgovarajuće politike i aktivnosti kako bi

Odluka u pritvoru ili mjerama zabrane trebala bi biti poznata u subotu.

Related Articles

Ministar odbrane Turske stigao u Sarajevo, dočekao ga Podžić

user

Dodik: “Pomalo boli kad firme iz Srbije otvaraju predstavništva u Sarajevu”

user

Bh. ambasador u SAD-u ne želi zamijenit pocijepanu zastavu države BiH?!

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM