Ehomag
Vijesti

Preminula srebrenička majka Sabaheta Fejzić

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Sabaheta Fejzić iz udruženja “Majke Srebrenice” i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici jučer je preselila na ahiret nakon teške bolesti.

Sabaheta Fejzić u genocidu u Srebrenici jula 1995. izgubila je muža i maloljetnog sina.  Ranije smo imali priliku da pročitamo jednu od tužnih priča o Sabahetinom sinu, a koja je ispisana na Srebreničkom zidu. Podsjetimo se.

Rijad(Šaban) Fejzić
(1977-1995)

“Rijad Fejzić posljednji put fotografisan u jedanaestoj godini života.
Bio je jedino dijete Šabana i Sabahete Fejzić, imućne familije koja je živjela u Srebrenici. Očajnički je želio da rat stane i da nastavi školovanje – njegove ambicije su bile da postane pilot. Kada je nestalo hrane, a familija, koja je sada uključivala Sabahetinog brata i majku, morala je da preživljava na jednom kilogramu brašna dnevno, Rijad je uporno odbijao insistiranje roditelja da uzme i dio njihove porcije.
Šaban, Sabaheta i Rijad su 11. jula krenuli pješice prema Tuzli. Ali, zbog kiše granata koja ih je pratila, odlučili su da Šaban nastavi ka Tuzli, a Sabaheta i Rijad krenuli su ka Potočarima. Dok su hodali prema autobusima, Rijadu je naređeno da “skrene desno”. Sabaheta je čvrsto držala sina uza se, ali su je srpski vojnici brutalno udarajući, odvojili od njega.

Blijed i u suzama, Rijad se okrenuo Sabaheti i rekao: “Mama, molim te idi.””

thumbnail-img-2524-750x745

(N1)

Related Articles

Kašalj nije prvi simptom raka pluća, ako primjetite ovo ODMAH se javite ljekaru

user

Pojavile se nove snimke: Jedna prikazuje Mateja Periša, a druga objekt u Savi

user

ANA BRNABIĆ U MOSTARU: Oduševljena skokom sa Starog mosta

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM