Ehomag
Tehnologija

Nakon više godina razvoja Huawei je predstavio svoj operativni sustav, hoće li se uspjeti smijeniti Googleov Android?

Kineska kompanija Huawei već se neko vrijeme nalazi na možda i najvećem udaru američkih sankcija i pritisaka, a SAD ulaže velike napore kako bi se spriječio njihov proboj na EU tržište kad je riječ o izgradnji 5G infrastrukture. Snažno su pogođeni i njihovi telefoni kojima je američki Google onemogućio unapređenje operativnog sustava Android. Od onda Huawei radi na kreiranju vlastitog operativnog sustava koji bi zamijenio Android, a možda čak u bliskoj budućnosti postao i rival Androidu.

Sada iz kineskog giganta poručuju kako imaju rezultate te su i službeno ovog tjedna lansirali svoj novi operativni sustav pod nazivom HarmonyOS (koji je u pripremi i testiranju već nekoliko godina) kojime zamjenjuju Googleov Android.

Bit će to veliki posao i razvoj zasigurno još nije gotov pošto se za HarmonyOS moraju izgraditi i sve one esencijalne aplikacije koje nudi Android kao što su Google Maps i slične. Smijeniti Android bit će bez sumnje jako teško, između ostalog i zbog činjenice da bez obzira što Huawei proizveo u konačnici Zapad može jednostavno zabraniti ako konkurencija (ponovno) postane prejaka.

Related Articles

Facebook uvodi novo pravilo za dijeljenje članaka s portala

user

Slučajno ste izbrisali objavu na Instagramu? Sad je možete vratiti, evo kako

user

Ovu grešku mnogi prave, a uništava bateriju mobitela

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM