Ehomag
Tehnologija

Pratite uživo: NASA večeras spušta rover na Mars

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Nestrpljivo se iščekuje slijetanje NASA-inog rovera Perseverancea u na Mars u krater Jezero kojim će započeti potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.

Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svijet, na putu je prema krateru Jezero. Inženjeri u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) kod Los Angelesa, nadaju se da će dobiti potvrdu slijetanja i možda prvu fotografiju Marsa u 21.55 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ako sigurno sleti, Perseverance će imati društvo na Crvenom Planetu. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA-e kao i stacionarni slijetač InSight koji je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost tog planeta.

Projekt je vrijedan 2,7 milijardi dolara, a slijetanje i upravljanje roverom košta oko 300 miliona.

[embedded content]

Related Articles

Kako provjeriti je li vas neko blokirao na Facebooku?

user

Facebook nastavlja cenzurisati sadržaj vezan za talibane

user

FACEBOOK UKLONIO LAŽNI SADRŽAJ: “Ovo je najveća i najsloženija operacija ruskog porijekla koju smo prekinuli od početka rata u Ukrajini”

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM