Ehomag
Tehnologija

Arheologe iznenadilo ono šta su pronašli u ustima mumije: Oglasilo se i egipatsko ministarstvo

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Arheolozi prilikom iskapanja grobnice u Egiptu pronašli su mumije sa ”zlatnim jezicima”.

Tim koji predvodi Kathleen Martinez radio je na hramu Taposiris Magna, na području zapadne Aleksandrije, kad su pronašli 16 mumija iz razdoblja antičke Grčke i Rima.   

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je kako je dio mumija u lošem stanju, prenosi CNN.  Arheolozi su otkrili ostatke pozlaćenog materijala koji je napravljen od slojeva platna ili papirusa prekrivenih žbukom, kao i amajlije od zlatne folije u obliku jezika koje su stavljali u usta mumije. 

mumija

Naime, stari Egipćani vjerovali su da će to omogućiti mrtvima da govore na dvoru boga Ozirisa u sljedećem životu.  Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta Jedan od važnih nalaza jest i ženska pogrebna maska, navodi doktor Khaled Abo El Hamd, koji ističe kako je pogrebna maska dokaz izuzetne vještine umjetnika koji ju je radio.

Podsjećamo, Aleksandar Makedonski pokorio je Egipat 332. g. pr. Kr., a nakon njegove smrti vlast nad tim područjem preuzeo je njegov general Ptolomej. Dinastija Ptolomejevića vladala je Egiptom sve do 30.g. pr. Kr. kad je umrla kraljica Kleopatra, a vlast je prešla u ruke Rimljana.

(Večernji.hr)

Related Articles

Osnivač Facebooka najavio novosti: Smršao sam, ali proizvod će gorjeti

user

Spomenuli ste nešto u priči i od onda vam iskaču reklame? Informatičari objašnjavaju

user

Satelit koji ruši rekorde lansiran u orbitu kako bi snimao planetu Zemlju

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM