Ehomag
Tehnologija

Šanse da nas ovaj asteroid udari su 0,026 posto. Ali ako udari, bit će to kao 150 Hirošima

<!–

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

–> <!–

document.addEventListener(‘cedatoAdUnitReady’, function() { CEDATO.InContent({ player: { playerId: 1466176189, protocol: ‘https:’, domain: ‘novi.ba’, servingDomain: ‘algovid.com’, extraParams: ”, }, position: ‘ads’, control: { closeButton: true, closeOnAdEnd: true, closeOnContentEnd: false, soundOnHover: true, playOnVisibility: 50, pauseOnVisibility: 25, pauseOnHiddenTab: true }, }); }); –>

Svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, no veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav nazvan je 2009 JF1 i otkriven je 2009. godine. Znanstvenici se sad boje da bi u ožujku 2022., točnije 6. ožujka u 8: 34, mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda ju čak i pogoditi, piše thenewstrace.com

 Točnu putanju asteroida, pojašnjavaju u NASA -i, vrlo je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori. No, unatoč tome, naglašavaju, kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

 – Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji –  objašnjavaju iz NASA-e.

Znanstvenici: Male su šanse da udari u zemlju

Upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sustava Sentry. ITaj sustav automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Prema posljednjim podacima Asteroid 2009 JF1 nalazi na udaljenosti većoj od 375 tisuća kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Asteroid je imao otprilike 13 metara u promjeru kad su ga uočili 2009. Iako to ne zvuči strašno, u kombinaciji s brzinom kojom se kreće, njegov udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hirošime.

Znanstvenici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju malene, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se zbog nekog razloga, putanja ovog asteroida ipak promijeni, svemirske agencije diljem svijeta rade na zajedničkom ‘planu B’  kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje.

(24sata.hr)

Related Articles

POKRENULA NOVI BIZNIS: Nataša Bekvalac za sedam dana zaradi skoro tri hiljade eura!

user

NASA u ponedjeljak očekuje historijski kontrolirani let mini helikoptera na Marsu

user

Instagram je vratio opciju koju su svi dugo čekali

user

Podrži naš rad jednim LAJKOM