EhoMag
Lifestyle

Cimet ima mnoge pozitivne karakteristike, ali i neke neželjene efekte

Cimet ima mnoge pozitivne karakteristike, ali i neke neželjene efekte

Studije pokazuju da cimet djeluje antimikrobno, protivupalno, antidijabetičko, antikancerogeno… Također, pomaže i kod gubitka kilograma, ali i u borbi s aknama. Ali kada treba smanjiti njegovu upotrebu ili ograničiti količinu?

Dijabetes – Cimet ima značajan utjecaj na šećer u krvi. Iako studije pokazuju da cimet može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte.

Alergije – Neki ljudi su alergični na cimet ili im izaziva iritacije kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite koristiti proizvod koji sadrži cimet. Također, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može izazvati probleme s jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i koža – Stručnjaci za uljepšavanje govorili su o prednostima upotrebe cimet maski za lice. Oni navode da maske s cimetom imaju antibakterijska svojstva i efikasne su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin ima antibakterijsko djelovanje, ali ga ne upotrebljavajte po cijelom licu, jer može izazvati iritaciju, posebno na osjetljivom području oko usta i očiju.

izvor: zdravlje.avaz.ba

Related posts

Jutarnje navike koje nas drže u kondiciji

admin

Za dobro zdravlje jedite čičoku

admin

Uradite ovo pred spavanje i vaša kosa će vam biti zahvalna

U R