EhoMag
Vijesti

Berlin: Milijarder kupuje 4.000 stanova, stanari najavili proteste

Dio stanovnika Berlina se sprema na borbu protiv novog “neprijatelja” – jednog norveškog milijardera koji se sprema da kupi gotovo 4.000 stanova u gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz, piše DW. To je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućuje proizvoljno podizanje stanarine. Švedska kompanija “Heimstaden Bostad”, iza koje stoji norveški milijarder Ivar Tolefsen (Tollefsens), najavila je početkom sedmice da namjerava kupiti 130 zgrada u Berlinu.

To su ukupno 3.902 stana, 208 poslovnih prostorija i 321 parking mjesto. Sve to za 830 miliona eura. Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Dio građana Berlina je u stalnom sukobu sa ulagačima u sektoru nekretnina. Razlog što su cijene stanarina u gradu posljednjih desetak godina udvostručene. Situacija je slična i u drugim metropolama, ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža, s obzirom da su građani Berlina zarađivali manje od njemačkog prosjeka. Sada se raskorak znatno povećao.

Stanovnici objekata koje namjerava da kupi norveški milijarder Tolefsen, inače poznat kao ljubitelj ekstremnih sportova, već su se pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.

Međutim, kako za DW kaže savjetnik gradske četvrti Efraim Gote (Goethe), zamjenik gradonačelnika gradske općine Berlin Centar, neke zgrade koje “Heimstaden Bostad” planira da kupi su u ovoj četvrti koja ne spada u područja sa zaštićenim stanarima. Investitor tako može da „izbaci“ grad iz igre ako potpiše izjavu u kojoj se obavezuje da će štititi prava stanara.

(avaz.ba)

Related posts

Crna Gora uvela nove mjere za Srbiju

U R

Danas se obilježava prvi napad atomskom bombom u historiji

U R

Velika Britanija planira ukinuti karantenu za putnike iz niskorizičnih zemalja

U R