EhoMag
Vijesti

Amerika pokupovala kompletnu globalnu zalihu remdesivira, lijeka koji se pokazao učinkovit u liječenju od korone

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista širom svijeta

Sjedinjene Američke Države pokupovale su praktično kompletnu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lijekova koji se pokazao učinkovit u liječenju Covida-19. Konkretno, u iduća tri mjeseca neće biti “ni doze” za bilo koju drugu državu na svijetu, piše Sarah Boseley za britanski Guardian.

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista širom svijeta koji se boje da bi se ista stvar mogla ponoviti u slučaju kada bude otkrivena/proizvedena prva efikasna vakcina za koronavirus.

Ovo, naime, nije prvi put da je Trampova administracija pokazala da je itekako spremna ponuditi više ili na bilo koji drugi način eliminirati druge države kada je u pitanju nabavka lijekova ili zaštitne opreme.

  • Oni trenutno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a za Europu nije ostalo ništa – kazao je dr. Endru Hil (Andrew Hill), znanstvenik s Univerziteta Liverpool.

Remdesivir je prvi lijek koji je američka agencija za lijekove odobrila za korištenje u liječenju Covida-19. Proizvodi ga kompanija “Gilead”, a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od bolesti izazvane koronavirusom.

Prvih 140.000 doza raspodijeljeno je bolnicama širom svijeta, između ostalog kako bi se ispitao i učinak lijeka, a Trampova administracija sada je kupila više od 500.000 doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će “Gilead” proizvesti u julu te 90 posto onoga što će proizvesti u augustu i septembru, piše “Guardian”.

Terapija košta 3.200 dolara

  • Predsjednik Tramp sklopio je sjajan ugovor kojim je osigurao da će Amerikanci imati prvi lijek odobren za liječenje Covida-19. Koliko god je moguće, želimo osigurati da svaki američki pacijent koji treba remdesivir, i dobije taj lijek. Trumpova administracija radi sve što je moguće da sazna što više o lijekovima koji mogu spasiti život i da ih osigura za Amerikance – rekao je američki ministar zdravstva Aleks Azar.

Ovaj lijek bio je inicijalno namijenjen liječenju ebole, ali se nije pokazao efikasnim. Prosječna terapija za liječenje Covida-19 zahtijeva, pak, oko šest doza, koje zajedno koštaju 3.200 američkih dolara.

Ovaj dogovor Bijele kuće i “Gileada” postignut je nakon što je postalo jasno da je epidemija koronavirusa u SAD-u opet izvan kontrole. Entoni Fauci (Anthony Fauci), vodeći američki imunolog, u svom govoru pred Senatom rekao je da će stvari postati još mnogo gore.

  • Mi idemo u pogrešnom smjeru. Sjedinjene Američke Države imale su prošle sedmice dnevni rast i do 40.000 slučajeva zaraze, a ja se ne bih iznenadio kada bi se ta brojka popela i na 100.000 dnevno, pod uvjetom da ne dođe do nekog preokreta. Ne znam koliko će ljudi umrijeti, ali mogu vam jamčiti da će biti vrlo uznemirujuće – nije okolišao Fauci.
    Prema podacima stranice Worldometers, u SAD-u je koronavirusom trenutno zaraženo više od 2,7 miliona ljudi, dok će broj preminulih noćas zasigurno premašiti 130.000. U obje kategorije Amerikanci su uvjerljivo ispred Brazila, druge zemlje na neslavnoj listi.

Pojava novih žarišta zaraze i novi ulazni trend u broju slučajeva neke je savezne države natjerao da ili uspore otvaranje ili da se vrate nazad na neki oblik “lockdowna”. Među njima su Arizona, Teksas, Florida i Kalifornija, odreda veće države.

Nije prvi put

Kao što je rečeno na početku, ovo kupovanje remdesivira nije prvi put da su Amerikanci “skočili ispred reda

Tokom cijele pandemije Trampov moto “Amerika prva” bio je i modus operandi njegove administracije. Tako je još u maju francuski proizvođač “Sanofi” rekao da će SAD prvi dobiti pristup njihovoj vakcini ako se pokaže da djeluje.

  • SAD očekuje da, ako pomogne u proizvodnji vakcina, da je i prvi dobije – rekao je tada izvršni direktor firme Paul Hudson i time navukao na sebe otvoreni bijes francuske vlade, zbog čega je hitro povukao izjavu.

Osim toga, SAD je u nekoliko navrata kupio zalihe zaštitne opreme čiju su kupovinu maltene već dogovorile države Zapadne Europe, samo da bi ostale kratke, jer su Amerikanci ponudili više.

(avaz.ba)

Related posts

Njemačka za tri mjeseca s granice vratila 196.000 osoba zbog sumnje na koronavirus

admin

S aerodroma Istanbul ponovo počeli međunarodni letovi

admin

Pauel i Buš neće glasati za Trampa

admin